Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2020-09-27, 14:52x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Rozmiar drukowanej strony (premium) 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2008-10-27, 14:16
Posty: 3
Post Rozmiar drukowanej strony (premium)
Witam.

Jak bezpośrednio w raporcie zdefiniować rozmiar kartki na której chcę wydrukować raport?
Doszedłem do tego, że funkcja str.wydruk ma coś z tym wspólnego i, że można definiować wydruk pisząc np (wydruk graficzny,a4,poziomo) ale funkcja nie chce przyjąć innego rozmiaru jak a4.
Z góry dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam


2008-10-27, 14:23
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3564
Pomógł: 393
Post 
Kod:
string sChceDrukowacNa = "A5"

string PageName( 1 )
int PageID( 1 )
int PageIdx = -1
int iFormat

GetPapers(0, PageName, PageID, 0, 0)
for iFormat=1 to iFormat>size(PageName)
  if PageName(iFormat) == sChceDrukowacNa then PageIdx = iFormat
next iFormat

if PageIdx == -1 then
Message using "Brak zefiniowanego formatu papieru o nazwie %s w systemie", sChceDrukowacNa
else
str.wydruk(0, PageID(PageIdx) ,1 )
endif

print using "x: %f y: %f", str.szer, str.wys

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 22:33 przez rafal, łącznie zmieniany 1 raz



2008-10-27, 17:06
Wyświetl profil

Rejestracja: 2009-01-13, 10:45
Posty: 86
Post 
Witam,

Czy istnieje jakaś metoda analogiczna do GetPapers przy pomocy której można pobrać listę dostępnych (zainstalowanych w systemie) drukarek ?

Pozdrawiam


2009-03-27, 09:48
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3564
Pomógł: 393
Post 
takie informacje można uzyskać z rejestru systemowego

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2009-03-27, 11:13
Wyświetl profil

Rejestracja: 2009-01-13, 10:45
Posty: 86
Post 
Mnie chodziło bardziej o konkretną metodę z poziomu AmBasic-a dzięki której będę mógł wysłać wydruk bezpośrednio na konkretną drukarkę (bez pokazywania podglądu).

Ewentualnie metoda z poziomu AmBasic-a przy pomocy, której możliwy jest wybór zdefiniowanego (bądź definiowanie) kontekstu drukarki.


2009-03-27, 12:34
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-12-22, 21:14
Posty: 34
Post 
Cytuj:
Mnie chodziło bardziej o konkretną metodę z poziomu AmBasic-a dzięki której będę mógł wysłać wydruk bezpośrednio na konkretną drukarkę (bez pokazywania podglądu).


Wydruk raportu bez podglądu można wykonac poleceniem RUN
Poniżej krótki przykład wraz z wyborem drukarki

Kod:
dispatch printer
printer.Create("WScript.Network")
printer.SetDefaultPrinter("HP LaserJet 1020")
run("Sprzedaż wg handlowców",-1)
message "Raport wykonanow"
NoOutput()


2009-03-27, 21:23
Wyświetl profil

Rejestracja: 2009-04-06, 13:20
Posty: 1
Post 
Witam!

na poczatek kod którego dotyczy mój post:

rafal pisze:
Kod:
string sChceDrukowacNa = "A5"

string PageName( 1 )
int PageID( 1 )
int PageIdx = -1
int iFormat

GetPapers(0, PageName, PageID, 0, 0)
for iFormat=1 to iFormat>size(PageName)
  if PageName(iFormat) == sChceDrukowacNa then PageIdx = iFormat
next iFormat

if PageIdx == -1 then
Message using "Brak zefiniowanego formatu papieru o nazwie %s w systemie", sChceDrukowacNa
else
str.wydruk(0, PageID(PageIdx) ,1 )
endif

print using "x: %f y: %f", str.szer, str.wys




testuję to rozwiązanie ale niestety nie działa prawidłowo. po przypisaniu zmiennej sChceDrukowacNa wartości: "A4" drukuje mi się całkiem inna strona.. co robi funkcja: GetPapers i co jest zapisywane do tablicy PageName ? jak dla mnie w linii str.wydruk(0,PageID(PageIdx) ,1) zamiast PageIdx wstawie 6: str.wydruk(0,PageID(6) ,1) lub to drukowana strona jest bardziej podobna do A4..


2009-04-06, 14:16
Wyświetl profil

Rejestracja: 2011-10-25, 05:25
Posty: 2
Post Re: Rozmiar drukowanej strony (premium)
Witam !
Poniższy kod który został zamieszczony wcześniej cytuję:

dispatch printer
printer.Create("WScript.Network")
printer.SetDefaultPrinter("HP LaserJet 1020")

Działa prawidłowo jeżeli drukarki są zainstalowane lokalnie.

Poradzcie mi jak wskazać drukarkę udostepnioną w sieci, bo umieszczenie w
printer.SetDefaultPrinter("drukarka udostępniona w sieci")
wyświetla komunikat, że nie ma takiej drukarki


2012-03-19, 18:46
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 8 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Rozmiar bazy po konwersji do FKF 2015d

w Techniczne

zalepak

1

1158

2015-09-09, 01:17

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. strony www producenta

w Ogólne

iredy

5

2630

2009-11-02, 20:12

krzysiek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Ustawienie strony do wydruku

w Programowanie

stopi

7

2675

2009-06-09, 11:45

stopi Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki Wydruk dokumentu w Handlu na połowie strony

w Programowanie

Iroslav

14

4266

2011-04-03, 21:58

Iroslav Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant