Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2021-03-06, 17:19x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Nazwa towaru na paragonie z drukarki fiskalnej 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2007-11-26, 15:19
Posty: 47
Post Nazwa towaru na paragonie z drukarki fiskalnej
Witam.Potrzebuję pomocy,nie wiem co zrobić aby na paragonie fiskalnalnym (drukarka fiskalna posnet temo) drukowana była też nazwa towaru.Wtej chwili drukuje tylko kod towaru oraz wartość.
Dodatkowo podczs startu Handel Premium wyświetla się coś takiego MKDE2060 error code 2,niby wszystko działa ale czy da się to naprawić?


2008-10-04, 11:38
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3597
Pomógł: 395
Post 
Ustawienia → Dane firmy → Parametry

Parametry druku i zestawień → Kod towaru drukowany na drukarce fiskalnej

Wybierz opcję NIE.

[center]Obrazek [/center]

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2008-10-05, 21:31
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
W pytaniu bylo słowo "też" - czy to znaczy ze chcesz uzyskac i kod i nazwe na paragonie jednocześnie? - opcjami sie nie da tego uzyskać :(


2008-10-05, 23:35
Wyświetl profil

Rejestracja: 2007-11-26, 15:19
Posty: 47
Post 
Ciekawa sytuacja,ponieważ na wszystkich paragonach z drukarek fiskalnych drukowany jest kod towaru oraz jego nazwa w celu jednoznacznej identyfikacji.
W kartotece towary w zakładce inne znalazłem opcję "nazwa fiskalna" i ok.Ale niestety po ustawieniu parametrów wydruku na druk kodu na paragonie drukowana jest "nazwa fiskalna"
Czyli aby spełnić obowiązek prawny dotyczący jednoznacznej identyfikacji towarów na paragonach fiskalnych muszę "kombinować z nazwami towarów i dopisywać do nich dodatkowe identyfikatory? Coś tu chyba nie tak z tą Symfonią.


2008-10-06, 07:55
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
Obowiazek prawny zawartosci paragonu jest taki
1. Nazwa podatnika i jego adres
2. NIP podatnika
3. Numer unikatowy kasy i jej oznaczenie w systemie kasowym
4. Kolejny numer paragonu
5. Data i czas sprzedaży
6. Nazwa towaru lub usługi
7. Cena, wartość sprzedaży, stawka i kwota podatku
8. Łączna kwota podatku
9. Kwota należności.

Nie ma tu kodu towaru.
Jednoznaczna identyfikacja towaru - to nie jest wymog podawania dokladnej nazwy tylko jednoznaczengo zidentyfikowania towaru co do jego rodzaju (zwiazengo z pkwiu i grupa towarowa)
Na przykladzie - sprzedaje 3 rozne kefiry, jakis tam danon zott itp, na paragonie zgodnie z przepisami wystarczy opis "kefir" niezaleznie ktory z nich sprzedam.
I to wcale nie jest glupie - gdyz jak wiemy kasy/drukarki maja limit na PTU - i mozna sobew wyobrazic ze pordukujesz np jakis indywidualny wyrob i nadajesz mu za kazdym razem nowy kod towaru - (np zestaw komputerowy) - przy sporej sprzedazy i dawaniu do kasy kod + nazwa szybko by Ci sie skonczyla lista PTU i bys musial kupowac nowe urzadzenie fiskalne - a tak to po prostu zakladasz nowe towary ale kazdemu z nich dajasz taka sama nazwe fiskalna i wtedy fisk. uwaza to za jeden towar - i zajmuje jedno PTU.


2008-10-06, 10:50
Wyświetl profil

Rejestracja: 2007-11-26, 15:19
Posty: 47
Post 
Czyli jednym słowem mogę zignorować ostrzeżenie programu o powtórzeniu nazwy fiskalnej?


2008-10-06, 14:02
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
No swiadomie mozesz :)


2008-10-06, 16:01
Wyświetl profil

Rejestracja: 2007-11-26, 15:19
Posty: 47
Post 
Jeśli to takie proste to po kiego grzyba program informuje użytkownika by ten pamiętał o unikalności nazwy fiskalnej?
W urzędzie skarbowym naturalnie nikt nie wie o co chodzi.
Robię jak radzisz "wrob" :) i niech tam....


2008-10-06, 16:11
Wyświetl profil

Rejestracja: 2007-11-26, 15:19
Posty: 47
Post 
Nie wiem co z tym MKDE2060 ???


2008-10-06, 16:13
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
Pamietaj tylko ze nazwa musi byc unikalna co do rodzaju i typu - tzn nie mozesz wszystkiego sprzedawac na fiskalnej jako "nabial" - musisz poklasyfikowac conajmniej - "kefir" "twaróg" itp - cwiczylem to swego czasu z katowicka skarbówka....
Generalnie najlepiej jest poszukac znajomych w firmie ktora sprzedaje i serwisuje kasy fiskalne w twoim rejonie - oni na pewno beda wiedziec - jak dokladnie trzeba u was klasyfkowac - tnz jakie widzimisie ma wasz US.


A co do błedu nr 2 przy starcie to moze masz uszkodzona baze raprtów - próbowałes zrobic ponowna pełna instalacje handlu? - np zrob ja do innego katalogu i stamtad dolacz swoja baze - jak bedzie ok to masz pewnosc ze to handel zepsuty - jak nie to baza firmy zepsuta


2008-10-06, 16:23
Wyświetl profil

Rejestracja: 2009-05-15, 10:11
Posty: 14
Post 
Przepraszam za odświeżanie starego tematu (który mi bardzo pomógł), ale mam pytanie z tej dziedziny.

Mamy drukarkę Posnet Thermal HS. Zapewne czeka nas przebudowa bazy towarów (nazw, może kodów?) w związku z tym mam kilka wątpliwości.

W Symfonii Handel Premium posiadamy nazwy towarów, które są bardzo długie. Drukarka na paragonie wciska do 40 znaków. Chcę uniknąć problemu z ew. unikalnością nazw w bazie PTU. W zasadach tworzenia nazw w pliku FISC32.chm jest następujący punkt:

"8.Zasady tworzenia nazw są następujące:
- Nazwy składają się max. z 18 znaków.
- W nazwach drukowanych przez DF-2 mogą występować następujące znaki:
- duże litery alfabetu łacińskiego:26 znaków
- duże litery polskie: Ą,Ć,Ę,Ł,Ń,Ó,Ś,Ź,Ż: 9 znaków
- cyfry :10 znaków
- znaki interpunkcji i symbole: . , + - / % ( ) ' " odstęp = # :15 znaków
Razem:60 różnych znaków".

Czy to oznacza, że w bazie PTU zapisanych zostanie tylko 18 znaków i duże litery? Czy koniecznie trzeba tworzyć tak ograniczone nazwy?

Jaka nazwa zostanie zapisana w bazie PTU drukarki:
- pełna z Symfonii,
- te 40 znaków (które się drukują na paragonie)
- 18 początkowych znaków?

W dokumentacji drukarki nic o tym nie ma napisane niestety.

Czy może za bardzo się przejmuję i nie ma sensu się zastanawiać nad tym tematem? Byłbym wdzięczny za komentarz odnośnie nazw, bo nie mam doświadczenia w tym temacie, a nie chciałbym źle skonfigurować fiskalizacji.

Dzięki z góry!


Edit: Doszukałem się informacji, że nazwa towaru może być do 40 znaków, więc do takich wartości musimy się ograniczać przy tych drukarkach.


2011-04-14, 11:26
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
Przyjrzyj sie polu nazwa fiskalna (w towarze) - w handlu - mysle ze to naprowadzi Cie na wlasciwy trop :)

_________________
Znajdź dodatek -- Zapytaj Eksperta

www.SYMFONIA.ORG
biuro@symfonia.org
tel +48 32 202 15 46
skype: hsoft.robert.wrobel


2011-04-14, 16:47
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 12 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Podłaczenie drukarki fiskalnej

w Techniczne

zz

8

2447

2020-08-26, 10:30

zz Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Zmienne w ustawieniach drukarki fiskalnej

w Programy Handlowe

gregor

2

1008

2013-04-16, 21:08

gregor Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Jak dodać obsługę drukarki fiskalnej?

w Programy Handlowe

csluk

4

1242

2014-02-05, 09:55

csluk Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Symfonia Handel nie widzi drukarki fiskalnej Posnet Thermal.

w Techniczne

mkalinowski

5

2998

2012-08-06, 00:28

wrob Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant