mojaSymfonia FORUM
http://www.forum.mojasymfonia.pl/

Kody obce
http://www.forum.mojasymfonia.pl/viewtopic.php?f=2&t=9909
Strona 1 z 1

Autor:  szejki [ 2021-04-16, 13:35 ]
Tytuł:  Kody obce

Dzień Dobry,
jest jakaś możliwość aby jeden towar miał kilka kodów obcych u tego samego klienta?
Mój Klient chce aby w zależności od projektu dany towar miał inny kod obcy, można to jakoś rozwiazać w Symfonii?
Dziękuje za podpowiedzi.

Autor:  rafal [ 2021-04-16, 14:08 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Mamy rozwiązanie do 2.0
Do ERP/50C można by dopisać

Ale

Czy ten sam produkt jest zamawiany przez Klienta w różny sposób. Klient posługuje się różnymi kodami?
Podaj przykład użycia.
Możliwe, że jest do do obsłużenia inaczej.
Jeżeli chcesz wiedzieć na jaki projekt jest zamawiany produkt można wyróżnić to na kilka innych sposobów.

Co ma się dziać dalej z tą informacją o projekcie?

Załącznik:
kodyobce.jpg
kodyobce.jpg [ 126.73 KiB | Przeglądany 1399 razy ]

Autor:  szejki [ 2021-04-16, 14:24 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Przepraszam małe sprostowanie.
Mam Klienta , który kupuje np 3 żelazka:
1. Philips
2. Tefal
3. Bosch
Mój Klient chce aby każde żelazko miało ten sam kod obcy.
Czy jeden Klient może mieć te same kody obce przypisane do różnych produktów?
Dziękuje,

Autor:  rafal [ 2021-04-16, 14:28 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

I jaki sens tego działania?

W którym miejscu programu i jak ma to zadziałać?
W zamówieniach własnych, obcych? jak tego użyć?

Autor:  szejki [ 2021-04-16, 14:33 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Klient używa zamiennie tych produktów pod tym samym kodem obcym.
Są to zamienniki produkowane przez różnych producentów.
Chcemy aby na fakturze dla danej grupy produktów pojawił się ten sam kod obcy.
Znajdzie się na to jakieś rozwiązanie?

Autor:  rafal [ 2021-04-16, 14:59 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Po pierwsze można wdrożyć dodatek zamienniki.

Możesz przypisywać towary do grup zamienników.
Układać kolejność proponowania zamienników przy sprzedaży (np. w pierwszej kolejności mają schodzić te na których lepiej zarabiasz).
Przy wyborze towaru na dokumencie dodatek zaproponuje inny produkt jeżeli nie ma wybranego na stanie lub w w zamiennikach jest jakiś wyżej i jest na stanie)



Załącznik:
handel_zamienniki01.jpg
handel_zamienniki01.jpg [ 60.12 KiB | Przeglądany 1393 razy ]


Załącznik:
handel_zamienniki02.jpg
handel_zamienniki02.jpg [ 43.96 KiB | Przeglądany 1393 razy ]

Autor:  szejki [ 2021-04-16, 15:44 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Mam już ten dodatek i go stosujemy.
Ale mamy problem ponieważ klient chce do grupy zamienników użyć tego samego kodu obcego :-(

Autor:  rafal [ 2021-04-16, 17:02 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Można dodać nazwę grupy zamienników.
Tylko dalej nie wiem jak by to miało być używane potem.

Chcesz na dokumencie szukać po tym kodzie i wybrać jeden z towarów z grupy zamienników??

Autor:  szejki [ 2021-04-19, 09:36 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Chodzi mi o to, że Klient np. kupuje u mnie żelazko
- Żelazko parowe Philips, (kod towaru żelazko philips), (kod obcy prasowanie)
Klient dopuszcza inne zamienne towary spełniające jego wymagania, może być to inny producent ale chce aby na fakturze w kodzie obcym pojawił się kod żelazka Philips czyli (kod obcy prasowanie).
Dla klienta nie ma znaczenia, ktorej firmy będzie to żelazko, chodzi mu o to aby ten sam kod obcy był przypisany do wszystkich zamiennych produktów.

Autor:  rafal [ 2021-04-19, 10:11 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

No to wygląda, że wystarczy zmodyfikować tylko wydruk faktury.

Autor:  szejki [ 2021-04-19, 10:45 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Nie do końca rozumiem, dlaczego wydruk faktury?
Skąd symfonia będzie wiedziała, że 3 różne produkty mają ten sam kod obcy?

Autor:  rafal [ 2021-04-19, 12:33 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

No to jak mamy problem ze zrozumieniem się to trzeba się zdzwonić.
Kontakt w stopce.

Autor:  Zenek N [ 2021-04-19, 13:37 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Chciałem nadmienić że to nie jest normalne rozwiązanie, kodem obcym jest numer katalogowy towaru dostawcy (dostawcy lub producenta) nie może być tak że kod obcy będzie zwielokrotniony w systemie. Każdy dostawca może mieć swój kod obcy ale nie może być identyczny - identyczny może być tylko kod kreskowy produktu.

Autor:  rafal [ 2021-04-19, 15:50 ]
Tytuł:  Re: Kody obce

Widzę, że wróciłeś do punktu wyjścia naszej rozmowy.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/