Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2019-10-15, 08:19x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
błąd księgowania FVZ 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2011-10-24, 20:38
Posty: 12
Post błąd księgowania FVZ
Witam, jestem nowicjuszem, dopiero zaczynam nauke ksiegowania, zaczelam w Symfonii, ale nie mogę zaksiegowac faktury zakupu. Rzecz banalna wydaje sie, ale o czyms widocznie nie pamietam (robilismy to na zajeciach tylko raz), chce pocwiczyc w domu, ale utknęłam. gdy chce zapisac do bufora to co zaksiegowalam (to byl zakup materialow biurowych), pojawia mi sie blad:kwoty na kontach rejestracji vat niezgodne z rejestrami oraz :nie wypelniono rozrachunkow. Nie wiem co zle zrobilam, ciagle pojawia sie ten blad. Jak powinnam krok po kroku to zaksiegowac??


2011-10-24, 20:46
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-18, 18:31
Posty: 78
Post 
Dokładnie jak piszesz: masz kwoty na kontach rejestracji vat niezgodne z rejestrami oraz nie wypełniono rozrachunków; zrób to więc i to pomoże :)
1. Kliknij w pole - rejestr i wprowadź tam kwotę netto z f-ry.
2. Pozwól przepisać kwoty z rejestru do dokumentu.
3. Wejdź na konto Ma 20.. i wejdź w rozrachunki; daj nowa transakcja i daj datę terminu płatności.
4. Poczytaj trochę podręcznik lub skorzystaj z Pomocy w programie :)
5. Myślę, że to podstawy, a nie sztuczki i kruczki :), więc postuj takie tematy w przyszłości w: Programy księgowe. Powodzenia


2011-10-25, 00:31
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
Meg - z tymi rejestrami vat to raczej po prostu w ustawieniach programu u nickname18 nie sa dobrze przypisane konta vat....... :)
Ale to tez jest w podreczniku :)

_________________
Znajdź dodatek -- Zapytaj Eksperta

www.SYMFONIA.ORG
biuro@symfonia.org
tel +48 32 202 15 46
skype: hsoft.robert.wrobel


2011-10-25, 06:10
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-18, 18:31
Posty: 78
Post 
więc :-D 6. Ustawienia, Parametry stałe, Rejestry VAT: zaznacz - podpowiadaj konta dla dokumentów posiadających rejestry VAT i tam definiujesz odp. konta i rozrachunkowe i inne. Wpisz konta rejestracji vat - dla naliczony i należny, czy jak tam to masz w planie kont.


2011-10-25, 07:03
Wyświetl profil

Rejestracja: 2011-10-24, 20:38
Posty: 12
Post 
Niestety wszystko to tak wlasnie robiłam, parametry stale tez mialam okreslone, i wciaz ten blad;/ Kompletnie nie mam pojecia z czym problem, podrecznik tez czytałam.


2011-10-25, 08:51
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-18, 18:31
Posty: 78
Post 
To zrób rzut ekranu: rejestru vat i dokumentu i tych ustawień co masz odnośnie rejestrów i kont vat, to zobaczymy. Bo jeśli masz w ustawieniach wskazane konta rejestracji vat (używane są właśnie do kontroli zgodności); jeśli masz w rejestrze wybrany rejestr i kwoty jakie masz w rejestrze vat są te same co na dokumencie w sensie netto, vat i brutto :), to nie powinien się pojawiać taki komunikat :)


2011-10-25, 09:48
Wyświetl profil

Rejestracja: 2011-10-24, 20:38
Posty: 12
Post 
Zrobilam screena jak cos:P


Załączniki:
printscreen.rar [82.87 KiB]
Pobrany 132 razy
2011-10-25, 16:36
Wyświetl profil

Rejestracja: 2011-10-24, 20:38
Posty: 12
Post 
i jeszcze obraz dokumentu.


Załączniki:
screen 2.rar [71.35 KiB]
Pobrany 85 razy
2011-10-25, 16:39
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-18, 18:31
Posty: 78
Post 
a jak wejdziesz w ustawieniach w zakładkę: konta rejestracji vat to tam masz wpisane też konta vat: 221-1 i 221-2 ?


2011-10-25, 16:49
Wyświetl profil

Rejestracja: 2011-10-24, 20:38
Posty: 12
Post 
tam nie ma nic :P


2011-10-25, 16:56
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-18, 18:31
Posty: 78
Post 
to wpisz tam te konta vat :) i powinno byc O.K. :)


2011-10-25, 16:58
Wyświetl profil

Rejestracja: 2011-10-24, 20:38
Posty: 12
Post 
tak po prostu jedno pod drugim??


2011-10-25, 16:59
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-18, 18:31
Posty: 78
Post 
tak :) bo to potrzebne do spr zgodności a chyba taki komunikat masz :)


2011-10-25, 17:00
Wyświetl profil

Rejestracja: 2011-10-24, 20:38
Posty: 12
Post 
oka dziala bo nie ma bledu z rejestrem, ale zostal jeszcze blad ze rozr nie wypelniono.


2011-10-25, 17:02
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-18, 18:31
Posty: 78
Post 
najedź myszką na konto kontrahenta, wejdz w zakłądkę rozrachunki i zaznacz - nowa transakcja i daj datę płatności z f-ry :)


2011-10-25, 17:04
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki Integracja FK - błąd księgowania różnic kursowych

w Programy Handlowe

slavo_s2k

0

534

2017-04-06, 13:23

slavo_s2k Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Rozliczenie pz i fvz

w Programy Handlowe

Krzysztof1973

2

533

2019-06-06, 06:40

bongos Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. korekta FVZ

w Programy Księgowe

mamba2011

4

1337

2011-05-26, 10:59

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. wprowadzanie dokumentu fvz

w Programy Księgowe

agapa

6

1731

2010-08-10, 17:07

agapa Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant