Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2014-09-20, 12:55x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Problemy podczas uruchamiania FKP 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2012-04-02, 17:23
Posty: 3
Post Problemy podczas uruchamiania FKP
Dzień Dobry!

Problem zgłoszony do Sage (brak konkretnego rozwiązania - zainstalować program lokalnie) przeszukując forum mojaSymfonia.pl również nie znalazłem odpowiedzi więc zakładam nowy temat.

Konfiguracja
Serwer
Windows 2008 32-bit (m.in. rola serwer plików) Serwer Pervasive SQL v 11.00.237.000 (użytkownicy z odpowiednio ustawionymi uprawnieniami)
FKP 2012 v 12.00.18.0 (program)
HMP 2012.a v 12.1.3.0 (program)
STP 2011 v 11.0.1025.0 (program)
KDP 2012 v 12.0.9.0 (program)
statyczny adres IP zainstalowane najnowsze sterowniki do karty sieciowej

Stacja Robocza
Windows 7 32-bit Client Pervasive SQL v 11.00.237.000
FKP 2012 v 12.00.18.0 (stacja robocza)
HMP 2012.a v 12.1.3.0 (stacja robocza)
STP 2011 v 11.0.1025.0 (stacja robocza)
zamapowany udostępniony katalog serwera jako H:\ (mapowany po IP i DNS żaden sposób nie daje stabilności przy FKP)
statyczny adres IP zainstalowane najnowsze sterowniki do karty sieciowej (na dynamicznym też nie działa)

Mam następujący problem
Podczas uruchamiania FKP komunikacja z serwerem zostaje odcięta (tzn pozostaje dysk twardy ale nie z nim kontaktu).
Nie można wykonać komendy ping (ani po adresie ip ani po dns) serwera chociaż inne usługi sieciowe w tym czasie działają bez problemu dostęp do www i e-mail
Od strony serwera też nie widać stacji roboczej.
Na pulpicie nigdy nie pojawiają się ikony programów sage nawet po odświeżeniu gdy aktywny jest dysk sieciowy.
Zauważyłem w monitorze PSQL (active users, network address) że adres stacji jest inny niż ustawiony we właściwościach sieciowych stacji roboczej jest przesunięty o 10 adresów w dół
Problem nie występuje gdy uruchamiam HMP i STP

Inne stacje z FKP podłączone do tego serwera są z windows xp i działają poprawnie.

Proszę o pomoc


2012-04-02, 18:13
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-12-11, 22:18
Posty: 1805
Pomógł: 33
Post Re: Problemy podczas uruchamiania FKP
Masz "chłopie" ciekawą zagadkę. A pierwsze pytanie - próbowałeś wyłączyć IPv6 na serwerze jak i na stacjach roboczych? Zakładając że masz teraz włączone równolegle z IPv4.

_________________
Kontakt http://www.symfonia.org email: biuro[małpa]symfonia.org


2012-04-02, 18:58
Wyświetl profil

Rejestracja: 2012-04-02, 17:23
Posty: 3
Post Re: Problemy podczas uruchamiania FKP
IPv6 wyłączone po obydwu stronach


2012-04-02, 23:25
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-12-11, 22:18
Posty: 1805
Pomógł: 33
Post Re: Problemy podczas uruchamiania FKP
No to masz jakiś jednostkowy problem związany z tą stacją roboczą, szczególnie, że pozostałe z FKP działają OK - choć fakt są z XP - szkoda że nie masz innej w W7 by ustalić czy problem jest ogólnie w tym że to W7. Stawiał bym na jakiś problem z tym windows, może coś z pervasive choć to nie wycinało by sieci. Może to jakiś problem zabezpieczeń? Bardzo symptomatyczne jest, ze po uruchomieniu FKP tracisz połaczenie sieciowe. Przecież samo FKP "dokonać" tego nie może - to musi zrobić system działaniem poprawnym (jakieś zabezpieczenie) lub błędnym co sumarycznie daje ci ten sam efekt.

jeszcze taki test mi przyszedł do głowy. a jak byś z tego W7 nie mapował dysku tylko w skrócie do FKP podał scieżkę UNC prosto do exe na serwerze to też sie nie uruchomi? To nie ejst rozwiązanie prawidłowe ale przynajmniej zobaczymy czy coś sie zmieni.

_________________
Kontakt http://www.symfonia.org email: biuro[małpa]symfonia.org


2012-04-03, 06:34
Wyświetl profil

Rejestracja: 2012-04-02, 17:23
Posty: 3
Post Re: Problemy podczas uruchamiania FKP
Wydaje mi się że to jakiś problem z pervasive-m stację roboczą mam pod adresem IP xxx.xxx.xxx.166 router widzi ją identycznie a monitor Pervasive-a pokazuje mi xxx.xxx.xxx.156 przy HMP i STP to nie ma znaczenia ale w FKP najwyraźniej ma. może s trzeba zastosować jakieś specjalne ustawienia np w rejestrze.
Pozdrawiam


2012-04-03, 08:37
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 5 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. błąd podczas uruchamiania programu

w Programy Handlowe

przemyslawb

2

437

2010-08-09, 13:27

przemyslawb Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Symfonia FKP 2008: problemy z bilansem

w Programy Księgowe

suand

2

619

2008-11-19, 21:11

suand Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Przenieisienie danych z FKP do FKP

w Programy Księgowe

koronen

2

136

2014-04-10, 00:22

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Problemy z Z3

w Programy Kadrowo Płacowe

muszka_mu

4

563

2010-12-21, 11:55

INWEST Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant