Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2019-07-19, 18:30x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
50c szybkość działania 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2019-01-16, 12:02
Posty: 29
Pomógł: 1
Post 50c szybkość działania
Ta wiadomość była pomocna.(1)
Może ktoś ma cenne uwagi co do tematu. U mnie było tak, że miałem jeden server firmowy gdzie było wszystko. W momencie przejścia na 50c i SQL wszystko dupnęło. Przeniosłem więc SQL na drugą naprawdę szybką maszynę ale niewiele to pomogło. Najgorzej jest kiedy czyta listę firm, po prostu bezsensowne czekanie, nie mierzyłem zle minutęalbo więcej.
Ktoś wie może jak rozwiązać ten problem? Dysk SSD? Coś w konfiguracji?

pz


2019-04-30, 14:29
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2008-07-03, 15:02
Posty: 608
Pomógł: 37
Post Re: 50c szybkość działania
1. Ilu tych kontrahentów jest w kartotece ?
2. Jaka sieć ?

_________________
symfonia.erp@gmail.com


2019-04-30, 16:35
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-01-16, 12:02
Posty: 29
Pomógł: 1
Post Re: 50c szybkość działania
-300
-domena Windows SBS , SQL Win10PRO, switch cisco s6102-24 gigabit


2019-05-04, 18:53
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-01-16, 12:02
Posty: 29
Pomógł: 1
Post Re: 50c szybkość działania
dziś zmierzyłem czas wczytywania listy firm, 3 minuty , tragedia


2019-05-06, 11:59
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-02-12, 10:22
Posty: 471
Pomógł: 43
Post Re: 50c szybkość działania
Ta wiadomość była pomocna.(1)
Cały ERP tak ma, to samo jest z KIP lista 200 firm ładuje się ponad 2 minuty, bo program wysyła "proste zapytanie" do każdej bazy danych przed pokazaniem listy firm. Sage zdalnie diagnozował i stwierdził, że faktycznie długo to trwa i cisza pół roku już. Zgłaszać jako problem może będą traktować problem poważniej. Logowanie przez asystenta ze wskazaniem konkretnej firmy trwa także tak długo, też wysyła zapytanie do wszystkich baz mimo, że wskazuje konkretną bazę.


2019-05-06, 13:45
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-01-16, 12:02
Posty: 29
Pomógł: 1
Post Re: 50c szybkość działania
Dzięki za informację, zgłosiłem bez nadziei na odzew.

Wygląda na to , że to nie jest program dla biur a dla pojedynczego użytkownika.

A jak sobie radzisz z wysyłaniem deklaracji? Kiedyś były eDeklaracje na które psioczyłem ale wysłanie zajmowało mi 3 godziny a dziś mam 50c i wysyłanie deklaracji zajmuje 15 godzin prze w/w problem, a to się przekłada na konkretną gotówkę.

pz


2019-05-06, 13:51
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-02-12, 10:22
Posty: 471
Pomógł: 43
Post Re: 50c szybkość działania
A to wszystko po tym jak Sage powołał specjalny zespół dla biur rachunkowych.

Ja jeszcze na szczęście jestem z FK na pervasive, tylko kadry musiałem przenieść, więc problem z deklaracjami mam raz w roku, nie szukam rozwiązania bo za rok wymyślą coś żeby nam utrudnić jeszcze bardziej. Natomiast zapytałem Sage co z deklaracjami to napisali, że trzeba je robić przez Asystenta Sage, nie wiem jak to działa w praktyce, można je wygenerować zbiorczo, ale podejrzewam że dla kilkunastu firm będzie to trwało na tyle długo, że asystent zdąży się wysypać.


2019-05-06, 14:12
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-01-16, 12:02
Posty: 29
Pomógł: 1
Post Re: 50c szybkość działania
no a ja zrobiłem ten błąd i przeniosłem się na SQL, i dopiero teraz wychodzą kwiatki, kto projektuje te systemy
a testy to chyba na jednej bazie prowadzą,
mnożą te moduły nie wiem po co
jest jeszcze pytanie czy instalować moduły na jednym silniku czy na trzech, ja wybrałem to drugie ale kto ich tam wie jak oni te zapytania generują


2019-05-06, 14:42
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-06-08, 09:28
Posty: 1
Post Re: 50c szybkość działania
ryba pisze:
Może ktoś ma cenne uwagi co do tematu. U mnie było tak, że miałem jeden server firmowy gdzie było wszystko. W momencie przejścia na 50c i SQL wszystko dupnęło. Przeniosłem więc SQL na drugą naprawdę szybką maszynę ale niewiele to pomogło. Najgorzej jest kiedy czyta listę firm, po prostu bezsensowne czekanie, nie mierzyłem zle minutęalbo więcej.
Ktoś wie może jak rozwiązać ten problem? Dysk SSD? Coś w konfiguracji?

pz


Jedyne rozsądne rozwiązanie - wyrzucić Symfonię i przejść na inne rozwiązanie. My właśnie to robimy. Bagno i nie chce mi się nawet pisać, co jest źle.


2019-06-08, 09:41
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 9 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Pervasive - szybkość działania w sieci

w Techniczne

amo

3

1534

2015-02-05, 00:50

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. test działania forum mojaSymfonia

[ Przejdź na stronę: 1, 2 ]

w Test

Paulina

15

10052

2013-06-17, 13:21

pawelp29 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Szybkość ERP

w Techniczne

marty123

0

342

2018-01-12, 20:04

marty123 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Symfonia błędnie oblicza działania matematyczne

w Programowanie

Benji_Pete

7

2256

2009-03-18, 10:24

Nietoperz82 Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant