Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2014-11-23, 02:45x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym... 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2013-10-20, 18:08
Posty: 49
Post Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Witam, proszę o pomoc / poradę:
Czy w Symfonii Handel istnieje możliwość aby wystawiać fakturę z towarami o stanie zerowym?
Mówiąc dokładniej to czy jest możliwe aby wystawić fakturę na towar który dopiero zostanie dostarczony/wyprodukowany
i tym samym pozwolić chwilowo na stan ujemny w konkretnym magazynie...?


2013-10-20, 20:14
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-12-11, 22:18
Posty: 1826
Pomógł: 37
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Tak istnieje, jest do tego specjalne uprawnienie użytkownika "Wystawianie dokumentów sprzedaży bez pokrycia"

_________________
Kontakt http://www.symfonia.org email: biuro[małpa]symfonia.org
tel. 32 202 15 46


2013-10-20, 20:19
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 14:08
Posty: 2175
Pomógł: 127
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Fakturę możesz wystawić bez dokumentu wydania ustawiając wydanie na ręczny

Załącznik:
hmspbwz01.jpg
hmspbwz01.jpg [ 98.61 KiB | Przeglądany 1405 razy ]


Wydanie możesz zrobić później jak będziesz miał towar na magazynie (np:. przez kliknięcie na Nie wydano)

Załącznik:
hmspbwz02.jpg
hmspbwz02.jpg [ 91.45 KiB | Przeglądany 1405 razy ]

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-10-21, 09:29
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-12-11, 22:18
Posty: 1826
Pomógł: 37
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Bardzo ładne obrazki ale chyba nie w temacie pytania, oczywiście ich wykonanie jest możliwe dla towaru o stanie zerowym lub dla ilości większej niż jest aktualnie na stanie jedynie jeśli użytkownik ma nadane prawa o którym wcześniej wspomniałem :)

A jeszcze gwoli wyjaśnienia program nie pozwoli na "chwilowy" ujemny stan - on po prostu nie wyda WZ a faktura jako taka ma się nijak do magazynu.

_________________
Kontakt http://www.symfonia.org email: biuro[małpa]symfonia.org
tel. 32 202 15 46


2013-10-21, 09:50
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 14:08
Posty: 2175
Pomógł: 127
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
miło mi, że podobają Ci się moje obrazki :)

potraktuj to jako uzupełnienie do Twojej wypowiedzi.

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-10-21, 09:58
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-10-20, 18:08
Posty: 49
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Dziękuje Panowie za odpowiedź.
Mam pełne uprawnienia co do modyfikacji programu. Kwestia ręcznego, późniejszego wydawania z magazynu jest mi znana...
Problem jednak polega na tym że program nawet po odznaczeniu "ostrzegaj o stanie zerowym towaru" cały czas krzyczy
za każdym dodawanym kolejno towarem że brak towaru na magazynie... o ile faktura miałaby 3 pozycje to jeszcze ujdzie...
Ale przy 50 czy 100 zaczyna być to problematyczne i bardzo uciążliwe dla użytkownika i dla klienta który czeka na fakturę.

Problematyka polega na tym że firma najpierw wystawia faktury, a później zaczyna dopiero produkcję i uzupełnienie magazynu.
Dotychczasowo firma do wystawiania sprzedaży używa programu Symfonia Faktura
a do produkcji, magazynów i kontroli stanów używa Symfonia Handel.
Gdy już wszystko jest wyprodukowane, importowane są faktury z programu Symfonia Faktura do Handel i następuje rozejście produktów.

Docelowym punktem jest używanie tylko symfonii Handel aby mieć pełną spójność...

Jakieś pomysły?


2013-10-21, 12:13
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-12-11, 22:18
Posty: 1826
Pomógł: 37
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Tak. Pierwszy pomysł to poprawnie zadać pytanie ;-)

a drugi to : Ustawienia -> Parametry pracy -> Ostrzeżenie o braku towaru na magazynie.

_________________
Kontakt http://www.symfonia.org email: biuro[małpa]symfonia.org
tel. 32 202 15 46


Ostatnio zmieniony 2013-10-21, 14:15 przez krzysiek, łącznie zmieniany 1 raz



2013-10-21, 13:49
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 14:08
Posty: 2175
Pomógł: 127
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
No i jeszcze obrazek do krzyśka wiadomości

Ustawienia -> Parametry pracy -> Kontrola danych -> Ostrzeżenie o braku towaru na magazynie.

Załącznik:
hmkrz01.jpg
hmkrz01.jpg [ 123.22 KiB | Przeglądany 1390 razy ]

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-10-21, 14:09
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-12-11, 22:18
Posty: 1826
Pomógł: 37
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Rafale - zapomniałeś wrzucić jeszcze obrazka z widokiem przycisku 'Ustawienia' to może znacząco pomóc w zrozumieniu mojego faktycznie dosyć skrótowo potraktowanego opisu dojścia do rozwiązania, tak więc nie krępuj się, grabber się chyba nie obrazi :)

_________________
Kontakt http://www.symfonia.org email: biuro[małpa]symfonia.org
tel. 32 202 15 46


2013-10-21, 14:21
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-10-20, 18:08
Posty: 49
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Ciesze się niezmiernie że tłumaczycie jak głupiemu ;P
ale ku waszemu zaskoczeniu wiedziałem gdzie zmienić tą opcje ale dalej jest tak samo...
czyli "Nie można zarezerwować towaru ... w ilości 1 szt.
Ilość w pozycji przekracza aktualny stan...."
I dlatego też napisałem że pomimo wyłączenia komunikatu
program cały czas krzyczy za każdym dodawanym kolejno towarem że brak towaru w magazynie...

Nie wiem czy to coś zmienia ale testuje opcje na Symfoni Handel 2013.1.b w wersji demo...


2013-10-21, 16:08
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 14:08
Posty: 2175
Pomógł: 127
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
A masz ustawioną domyślną rezerwacje w rodzaju dokumentu?
Jak masz to wyłącz.

Załącznik:
hmspbwz03.jpg
hmspbwz03.jpg [ 96.79 KiB | Przeglądany 1379 razy ]

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2013-10-21, 16:40
Wyświetl profil

Rejestracja: 2013-10-20, 18:08
Posty: 49
Post Re: Symfonia Handel - Sprzedaż towarów ze stanem zerowym...
Haaaa... Wystarczył jeden mały obrazek i po kłopocie ;)
Proszę jeszcze tylko o informacje jakie są "niepożądane" skutki takiej zmiany... (o ilo są)


2013-10-21, 16:56
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 12 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Handel 2012.a sprzedaż towarów kupowanych później

w Programy Handlowe

banan7775

2

288

2012-07-28, 06:12

Glajder Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Skopiowanie kartoteki kontrahentów i towarów ze stanem zero

w Programy Handlowe

goldengate

1

811

2008-07-11, 10:23

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki sprzedaż wszystkich towarów z magazynu

w Programowanie

zz

13

504

2013-05-09, 12:26

rafal Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Sprzedaż towarów od danego kontrahenta

w Programy Handlowe

MIB

2

406

2013-10-09, 08:02

MIB Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant