Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2018-09-24, 02:49x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
ustawienia bilansu 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2008-08-29, 12:11
Posty: 58
Post ustawienia bilansu
Witam. Prosze o podpowiedź w temacie ustawień bilansu. Przykładowo w 2016 roku saldo konta bankowego było Wn - aktywa , natomiast w 2017 - to samo - konto wykazuje saldo MA /kredyt w r-ku bieżącym/- pasywa . W jaki sposob ustawić konta, aby w bilansie prawidłowo ujmowało to konto w poszczegolnych latach i była zgodnośc sum bilandsowych?


2018-04-09, 09:26
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 



Rejestracja: 2010-08-22, 09:57
Posty: 209
Pomógł: 38
Post Re: ustawienia bilansu
Ta wiadomość była pomocna.(1)
Załącznik:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 31.38 KiB | Przeglądany 366 razy ]


kluczowy jest parametr "szczególne" wtedy można osobno podpiąć po bilans saldo MA i WN


2018-04-09, 09:37
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-08-29, 12:11
Posty: 58
Post Re: ustawienia bilansu
Czy jest jakieś rozwiązanie skoro konto ma juz zapisy?


2018-04-09, 09:47
Wyświetl profil

Rejestracja: 2010-08-22, 09:57
Posty: 209
Pomógł: 38
Post Re: ustawienia bilansu
Ta wiadomość była pomocna.(1)
hmm, ja w takich podbramkowych sytuacja tworzę sobie konto "techniczne" z prawidłowymi parametrami i pk przeksięgowuje saldo, w nowym, roku jedziemy już na nowym koncie, bądź też na starym -pamiętać trzeba o modyfikacji BO lub przeksięgowanie odwrotne PK


2018-04-09, 10:38
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-08-29, 12:11
Posty: 58
Post Re: ustawienia bilansu
Jest to jakieś rozwiązanie :-) Dziekuję za pomoc


2018-04-09, 11:11
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-07-30, 12:02
Posty: 22
Pomógł: 1
Post Re: ustawienia bilansu
ale chwila skoro ma saldo i wykazuje w Pasywach znaczy się że na koncie jest debet a to znaczy zobowiązanie!! Co w takim razie nie gra? Wszystko poprawnie jakby było + to się zgodzę aktywa ale przy minusie to co do bilansu MINUS też wpiszesz??!!


2018-04-09, 12:36
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-08-29, 12:11
Posty: 58
Post Re: ustawienia bilansu
W roku 2016 saldo rachunku bankowego jest dodatnie i wykazywane w aktywach , natomiast w 2017 jest saldo ujemne i powinno być wykazane w pasywach/kredyt w r-ku bieżącym/. W bilansie mamy 2 lata, wiec jak ustawić parametr , aby był różny dla 2-ch lat. Takie sytuacje nie wcale wyjątkowe.


2018-04-09, 13:13
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-08-29, 12:11
Posty: 58
Post Re: ustawienia bilansu
Miałam na myśli przeksięgowanie na inne konto, ktore wykazałabym jako saldo MA w pasywach,


2018-04-09, 13:15
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-07-30, 12:02
Posty: 22
Pomógł: 1
Post Re: ustawienia bilansu
ale przecież skoro masz zaznaczone że masz kontrolę salda i jak byk stoi że w zależności od salda masz w aktywach lub pasywach to nie rozumiem o co Ci chodzi. W bilansie + będzie w aktywach B.III.1.c (-1) a w pasywach B.III.3.a

to po co konto techniczne?? skoro w bilansie jest właściwie przypisane?

e. perek podał Ci jak to powinno wyglądać w ustawieniach


2018-04-09, 13:25
Wyświetl profil

Rejestracja: 2010-08-22, 09:57
Posty: 209
Pomógł: 38
Post Re: ustawienia bilansu
Ta wiadomość była pomocna.(1)
powinno, ale jak masz ustawione nie jako szczególne a zwykłe to do bilansu można podpiąć tylko w jedną pozycję. Czyli po aktywach i w 2016 było ok. Jeśli Saldo mamy Ma to z takim ustawieniem pokaże w aktywach z minusem. Jak przestawimy aby saldo pokazywało w Pasywach, to źle będzie się generował rok poprzedni w bilansie (2016).
A jeśli są zaksięgowane zapisy na koncie (wystarczy nawet BO) Symfonia nie pozwoli zmienić parametrów konta i dlatego trzeba sobie zrobić nowe ;-).


2018-04-09, 13:55
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-07-30, 12:02
Posty: 22
Pomógł: 1
Post Re: ustawienia bilansu
perek dlatego ZAWSZE jak tworzę firmę czy przejmuję patrzę na "130" jak jest ustawione i robię porządek lub cieszę że ktoś go za mnie zrobił. Tak samo jak kasuję rozwinięcie pod 201 202 bo to ma sens tylko przy grupach kapitałowych a nie przy zwykłej firmie


2018-04-09, 14:16
Wyświetl profil

Rejestracja: 2010-08-22, 09:57
Posty: 209
Pomógł: 38
Post Re: ustawienia bilansu
Ta wiadomość była pomocna.(1)
ja też zawsze tak robię właśnie;-) nauczony doświadczeniem kilku ładnych lat z symfonią.
Ale czasem się takie kwiatki zdarzają i mimo lat doświadczenia nie o wszystkim się pamięta i nie wszystka się da przewidzieć zwłaszcza w naglących terminach, a to 15, a to 20, a to 25 a to 31.03, 30.06 itd ;-)


2018-04-09, 15:25
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-08-29, 12:11
Posty: 58
Post Re: ustawienia bilansu
Dziękuję za wszelkie uwagi. Pracuję na Symfonii ładnych parę lat, ale nie zawsze przewidzi się wszystkie sprawy w trakcie zakładania firmy . Pewnie wiele jest rzeczy w symfonii, o których nie mam pojęcia, ciągle coś odkrywam. Na szczęście jest forum , na którym możemy skorzystać z praktyki innych i ich uprzejmości ;-) .


2018-04-10, 11:26
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 13 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Ustawienia dokumentów

[ Przejdź na stronę: 1, 2 ]

w Techniczne

ADVICETECH

28

3596

2009-06-22, 13:29

krzysiek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. ustawienia Fa Pro

w Techniczne

agapa

7

1232

2010-06-21, 23:19

darek.007 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Dekretacje i konta - ustawienia

w Programy Handlowe

DaroAdmin

3

843

2010-04-26, 15:36

DaroAdmin Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Ustawienia handel start

w Techniczne

ADVICETECH

4

720

2009-06-30, 10:42

wrob Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant