Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2018-11-19, 20:47x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Dziwny problem z OnTimer 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 40
Post Dziwny problem z OnTimer
Witam!
Mamy taki dziwny problem.
W OnTimerze umieszczamy sobie wywołanie naszej procedurki, która eksportuje towary do pliku. Wykonuje się w określonym interwale, np. co 100 razy.
W tej procedurze odpytujemy bazę TW i kolejne rekordy, wybrane pola zapisujemy do pliku tekstowego w katalogu %temp%. Następnie uruchamiamy aplikację bez blokowania interfejsu, czyli przez WScript.Shell.
Wszystko działa prawidłowo, gdy do firmy zalogowany jest admin.
Przestaje działać, gdy do firmy jest zalogowany zwykły użytkownik. W ogóle nie wykonuje naszej procedury - nie tworzy się plik w %temp%. Sam OnTimer wykonuje się, sprawdziłem to dopisując do niego polecenie utworzenia testowego pliku z jakąś zawartością - plik się tworzy i co 5 sekund następuje zapis do niego.
Wygląda to jakby był jakiś problem z pamięcią (Limit = 63000) lub utworzeniem obiektu WScript.Shell.

Co ciekawe - zrobiłem jeszcze jeden test. Tą procedurkę którą ma wywołać OnTimer podpiąłem na próbę do "Raporty z menu" i z tego poziomu też wszystko działa z każdego użytkownika.
Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i może coś podpowiedzieć?


2018-10-16, 13:30
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-09-05, 11:53
Posty: 110
Pomógł: 7
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
[1] jaki program?

[2] limit 63000?
czytałeś w helpie opis tego polecenia?

[3] w jakim środowisku to uruchamiasz?


2018-10-17, 05:52
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 40
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
Cześć i przepraszam za lag w temacie :)
Program to Symfonia Handel 2019 chyba B (aktualna).

Cytuj:
2] limit 63000?
czytałeś w helpie opis tego polecenia?


Tak, w wg dokumentacji maksymalnie może być to chyba 32k, ale co ciekawe najwyraźniej można ustawić go wyżej, bo przy 32k mieliśmy problemy w innym miejscu - przy 63k już ich nie ma

Cytuj:
[3] w jakim środowisku to uruchamiasz?

Windows 7 pro 64 bit


2018-10-23, 08:42
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-09-05, 11:53
Posty: 110
Pomógł: 7
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
[1] limit powyżej 32k mimo wszystko nie używamy
powyżej 32k występuje dosyć nieprzewidywalnie zachowanie więc omijamy szerokim łukiem
co Tobie też radzę - może to + przemyślenie sposobu przetwarzania rozwiąże problem

[2] uruchom na nie-admin-a 'z interfejsem'
i jak wtedy jest?

[3] wiem, że na ontimer kiepsko się debuguje
dorób jakieś log-pointy do automatycznego logowania postępu/wykonania programu (do pliku tekstowego)
i zobacz na czym się wywala/dokąd dochodzi - może to coś da


2018-10-24, 05:53
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 40
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
Dzięki za wskazówki. Zmienię limit na 32k i sprawdzę czy coś to zmieniło.
Czy mógłbyś rozwinąć "[2] uruchom na nie-admin-a 'z interfejsem'"? Nie do końca rozumiem co to znaczy z interfejsem.
Debugowanie komplikuje mi fakt, że raport jest zakodowany, a nie chciałbym klientowi udostępniać źródła.

Jeszcze pytanie, może będziesz wiedział - czy raporty instalowane są wyłącznie w bazie programu, czy mogą być instalowane dodatkowo w bazie firmy?
Instalujemy raporty w taki sposób: 1. Wrzucamy do \Raporty\HM(p) 2. uruchamiamy Symfonię jako admin 3. wyskakuje prompt o obecności nowych raportów do wczytania.
Czy jest jakaś możliwość, że jeśli potem z poziomu edytora w amhm wyedytujemy raport, to czy może zostać w jakiś okolicznościach przywrócona jego pierwotna wersja z dysku (\Raporty\HM(p)\arch) tym samym wycofując nasze zmiany?


2018-10-25, 21:39
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-09-05, 11:53
Posty: 110
Pomógł: 7
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
Ta wiadomość była pomocna.(1)
kat pisze:
Dzięki za wskazówki. Zmienię limit na 32k i sprawdzę czy coś to zmieniło.
Czy mógłbyś rozwinąć "[2] uruchom na nie-admin-a 'z interfejsem'"? Nie do końca rozumiem co to znaczy z interfejsem.
Debugowanie komplikuje mi fakt, że raport jest zakodowany, a nie chciałbym klientowi udostępniać źródła.

po prostu uruchom program ręcznie (klikając) a nie za pomocą WScript.Shell
na innego usera niż admin tak aby widzieć okno programu i ewentualnie móc organoleptycznie 'coś zobaczyć'
może coś mignie/smignie co cię naprowadzi na trop
jak teoria się nie sprawdza to po prostu poobserwuj przyrodę;-)
może: połącz się do klienta, skopiuj na szybko odkodowaną wersję, powsadzaj breakpointy/message kontrolne do postępu/etc. i zanim ktokolwiek/cokolwiek - będziesz miał odpowiedź
aha, z tego co kojarzę po zmieniae/aktualizacji modułu include-owanego w ontimer 'najlepiej' jest jeszcze zrobić edytuj-zapisz na ontimer - od razu się odświeży całość
tyczy się przypadków gdy coś na szybko poprawiasz / wklejasz


kat pisze:
Jeszcze pytanie, może będziesz wiedział - czy raporty instalowane są wyłącznie w bazie programu, czy mogą być instalowane dodatkowo w bazie firmy?
Instalujemy raporty w taki sposób: 1. Wrzucamy do \Raporty\HM(p) 2. uruchamiamy Symfonię jako admin 3. wyskakuje prompt o obecności nowych raportów do wczytania.
Czy jest jakaś możliwość, że jeśli potem z poziomu edytora w amhm wyedytujemy raport, to czy może zostać w jakiś okolicznościach przywrócona jego pierwotna wersja z dysku (\Raporty\HM(p)\arch) tym samym wycofując nasze zmiany?


wydaje mi się, że wiem - standardowo w hmp nie da się.
nie łapię też intencji/sensu takiego zabiegu (chyba, że jako źródło potencjalnego dziwnego/samoczynnego przywrócenia poprzedniej wersji modułu).
instalki takiego 'dodatku/' powinny zawsze gdzieś być
trzymanie tego tylko w bazie u klienta to jest jakiś pomysł;-) ale wg mnie nie do końca dobry
a w archiwum są po prostu pliki więc pewnie będzie ostatnio wczytywana wersja, a może nie, a może ktoś wgrywał 'kopiuj-wklej do edytora', a może ... dlatego wg mnie to 'słabe rozwiązanie'


kombinuj :D


2018-10-27, 08:03
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 40
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
Cytuj:
nie łapię też intencji/sensu takiego zabiegu (chyba, że jako źródło potencjalnego dziwnego/samoczynnego przywrócenia poprzedniej wersji modułu).

To nie jest celowe. Jest taka sytuacja - wgrywamy raport. Po kilku dniach modyfikujemy go, wszystko działa. Po jakimś czasie np. 2-3 tygodnie raport zostaje przywrócony do wersji z przed modyfikacji. Klient twierdzi, że samo się zrobiło :) Wg mnie to niemożliwe.


2018-10-28, 00:24
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-09-05, 11:53
Posty: 110
Pomógł: 7
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
wg mnie też - niemożliwe,
coś jest nie tak ale to chyba już nie chodzi o programowanie
ostatecznie może coś z bekapem czy czymś, coś ktoś może coś odtwarza etc.
więc nie bijmy tu piany


2018-10-28, 12:04
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 40
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
A czy orientujesz się, czy jest możliwość zrobienia include raportu z pliku?
Czyli zamiast wczytywać raport do bazy robię sobie coś w rodzaju include("c:\\test.sc")


2018-10-30, 11:20
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-09-05, 11:53
Posty: 110
Pomógł: 7
Post Re: Dziwny problem z OnTimer
Ta wiadomość była pomocna.(1)
w std funkcjonalności - nie


2018-10-31, 06:38
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 10 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki Dziwny problem z VBA Symfoni Forte 2013.1

w Programowanie

rswiecki

3

1249

2014-01-26, 18:43

aneta.g Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Dziwny problem z jedną z baz w Symfonia FK 2015

w Programy Księgowe

lukablawa

3

3002

2015-12-29, 08:57

ro_bek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki 'Dziwny' komunikat w F-K

w Programy Księgowe

zz

3

1202

2010-01-14, 15:19

krzysiek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki dziwny NumerEwid - FKP

w Programowanie

iredy

4

1257

2013-09-30, 09:32

iredy Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant