Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2018-11-19, 20:47x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
ERP długo startuje na końcówkach 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2014-02-21, 17:32
Posty: 39
Post ERP długo startuje na końcówkach
Dzień dobry, jak w temacie.
Od jakieś czasu próbuję zdiagnozować dlaczego SAGE tak długo się uruchamia. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie.
Dla przykładu końcówka na i5 8gen 16Gb ram i dysk SSD win 10, Sage uruchamia się minutę (w zasadzie każdy FK, HM, ST, KiP OPR) Sprawdzam menadżera zadań i tam widzę proces sage który ma co chwila "Brak odpowiedzi" i tak, aż do momentu jak otworzy okno logowania. Od tego czasu działa ok. Wsparcie Sage zaproponowało mi zwiększenie RAM'u ale na końcówkach z 4 gb działa tak samo jak z 16Gb. odinstalowałem antywirusa, wyłączałem zaporę i nic to nie zmienia. Na serwerze odpala się natychmiast. system czysty i nic nie chodzi w tle.
Trochę straciłem pomysły jak to mogę zdiagnozować.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.


2018-10-25, 19:07
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 



Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 40
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
Sprawdziłbym czy usługa SQL Browsera działa. Ewentualnie spróbować posługiwać się adresem ip serwera zamiast nazwą.


2018-10-25, 23:07
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-02-21, 17:32
Posty: 39
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
Usługa SQLbrowser na serwerze jest uruchomiona. Zmiana nazwy serwera na adres IP w CMNConfig nic nie zmieniła dalej od wciśnięcia ikony do pojawienia się okna logowania mija 30 sekund. Ale naprowadziłeś mnie na pewien trop. Mianowicie, jak zmienię w CMNConfig lokalizację konfiguracji globalnej na lokalny plik zamiast na serwer to ERP uruchamia się natychmiast (3 sek.), znaczy okno logowania bo nie widzę podłączonych baz bez dostępu do serwera konfiguracji globalnej. Znaczy interpretuję to tak, że długo zamula na dostępie do serwera komunikacji globalnej. Ale pomysłu na rozwiązanie dalej nie mam. Wyłączyłem i na serwerze i na końcówce zaporę więc porty raczej blokowane nie są. Może to kwestia jakichś praw dostępu do plików?


2018-10-26, 01:07
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 40
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
Mi się wydaje, że nie ma łączności z SQL browserem.
Możesz jeszcze spróbować dopisać np: przed nazwę instancji (powinno to wymusić używanie named pipe'ów)
czyli np. np:srv\sqlexpress


2018-10-26, 18:50
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-02-21, 17:32
Posty: 39
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
Wyjaśnij proszę gdzie to mam wpisać w CMNConfigu? Czy to nie jest tak, że jak by sqlbrowser nie działał to w ogóle nie chodziłoby mi połączenie z bazą a nie z serwerem global? Jak ustawiłem konfigurację w pliku lokalnym a nie w konfiguracji globalnej na serwerze to erp odpala się 3 sekundy. Ale docelowo to raczej takie sobie rozwiązanie po tracę możliwość zarządzania polityką haseł itp. Masz pomysł jak to zdebugować? jak wyłączę usługę SQLBrowser na serwerze to przestaje mi się w ogóle uruchamiać.


2018-10-26, 19:22
Wyświetl profil

Rejestracja: 2018-11-07, 13:09
Posty: 3
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
Witam,
podpinam się pod temat. Również mam ten sam problem.

matrixmm pisze:
Wyjaśnij proszę gdzie to mam wpisać w CMNConfigu? Czy to nie jest tak, że jak by sqlbrowser nie działał to w ogóle nie chodziłoby mi połączenie z bazą a nie z serwerem global? Jak ustawiłem konfigurację w pliku lokalnym a nie w konfiguracji globalnej na serwerze to erp odpala się 3 sekundy. Ale docelowo to raczej takie sobie rozwiązanie po tracę możliwość zarządzania polityką haseł itp. Masz pomysł jak to zdebugować? jak wyłączę usługę SQLBrowser na serwerze to przestaje mi się w ogóle uruchamiać.


@matrixmm: czy poradziłeś sobie w jakiś sposób? możesz podać rozwiązanie?


2018-11-07, 13:13
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-02-21, 17:32
Posty: 39
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
Niestety nie. Wydaje mi się, że to kwestia jakiejś konfiguracji SQL'a. W mojej ocenie to jakieś opóźnienie na linii końcówka serwer, ale jak dotychczas nie wpadłem na to co może być przyczyną. Na razie działam bez serwera konfiguracji globalnej. Jak coś wymyślę to napiszę. Jak Tobie się uda na coś wpaść to też napisz, proszę.


2018-11-07, 13:43
Wyświetl profil

Rejestracja: 2018-11-07, 13:09
Posty: 3
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
pytanie co to jest ten serwer konfiguracji globalnej? widzę w CMNConfig jest do wyboru albo serwer albo plik lokalny - o to chodzi?
mam podłączonych 50 końcówek, nie wyobrażam sobie chodzić do każdego i zmieniać na plik lokalny w CMNConfig. GPO w AD mogę to wypchać, ale pisałeś wcześniej, że nie widać wtedy bazy firmy?

matrixmm pisze:
znaczy okno logowania bo nie widzę podłączonych baz bez dostępu do serwera konfiguracji globalnej.


2018-11-08, 10:58
Wyświetl profil

Rejestracja: 2014-02-21, 17:32
Posty: 39
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
Dokładnie tak jak piszesz. Aktualnie ustawiłem w CMNConfig plik zamiast serwer. Musiałem jednak na każdej końcówce zainstalować moduł administracji aby wprowadzić konfiguracje bazy. Bez tego nie miałem dostępu do bazy na serwerze. To miałem na myśli. Wcześniej na żadnej końcówce nie instalowałem modułu administracji bo nie był potrzebny. Jednak musiałem jakoś doraźnie zadziałać bo skargi miałem cyklicznie, że Sage ładuje się 3 a czasem nawet 5 min zanim pojawi się okno logowania użytkownika i hasła. Z plikiem lokalnym uruchamia się w 15 sek. Jak już pisałem wcześniej próbowałem eksperymentalnie wyłączyć firewall i antywirusa na końcówkach i serwerze ale niczego to nie zmieniało :(


2018-11-08, 21:43
Wyświetl profil

Rejestracja: 2018-11-07, 13:09
Posty: 3
Post Re: ERP długo startuje na końcówkach
spróbuj u siebie dodać GPO i wypchać te skrypty z linku:

1. http://jaredheinrichs.com/using-group-p ... tings.html
- tylko trzeba spojrzeć czy konfiguracja się pokrywa, bo post jest z 2011 roku, także trochę stary.

2. https://social.technet.microsoft.com/Fo ... inserverGP
- tutaj nowszy

3. https://www.jonathanmedd.net/tag/windows-server-2012

ja obecnie do 13.11 nie jestem w stanie tego sprawdzić, a ciekawość mnie zżera czy ten sposób się sprawdzi.


2018-11-09, 01:10
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 10 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki [kdp141] naliczanie trwa bardzo długo

w Programy Kadrowo Płacowe

rob_gdy

11

2610

2014-03-09, 16:52

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Pervasive WORKGROUP V12 konfiguracja na końcówkach

w Techniczne

PawelMys

6

874

2017-02-06, 12:10

PawelMys Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki Symfonia HMF problem z połączeniem do bazy na końcówkach

w Programy Handlowe

Benji_Pete

3

1953

2016-01-17, 16:38

Jarek75 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Edycja PIT-4R/PIT-8AR - bardzo długo trwa

w Programy Kadrowo Płacowe

Malicja

0

1349

2016-01-31, 15:08

Malicja Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant