Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2019-01-23, 00:02x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
jedna firma na kilku licencjach-kluczach 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2018-12-11, 14:51
Posty: 5
Post jedna firma na kilku licencjach-kluczach
Dostałem z biura dane firmy (tylko do wglądu) w formie kopii bezpieczeństwa, którą odtworzyłem na swojej FK (taka sama, jak w biurze, ale na innym kluczu sprzętowym), ale nie mam do nich dostępu, bo FK wymusza zmianę licencji (z licencji biura, na moją licencję - to zrobiłem) oraz 'aktywację danych firmy', poprzez zgłoszenie danych tej firmy do Sage (ale już na mojej licencji-kluczu) w celu pobrania kodu aktywacji.

Potrzebuję tylko dostępu do tych danych - nie chcę na nich pracować (tzn. biuro ma dalej prowadzić tej firmie księgowość).

Czy jest możliwe aktywowanie danych jednej firmy na kilku licencjach-kluczach jednocześnie i niezależnie?

Obawiam się, że jak wyślę do Sage plik xml (wygenerowany w zgłoszeniu aktualizacji danych firmy) i oni aktywują mi tę firmę, to automatycznie biuro rachunkowe będzie miało problem z dostępem do tej firmy na sowim serwerze...
Będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą...


2018-12-11, 18:41
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 



Rejestracja: 2016-02-29, 10:32
Posty: 125
Pomógł: 17
Post Re: jedna firma na kilku licencjach-kluczach
W ogóle nie ma takiej potrzeby. Jeśli jest klucz sprzętowy z licencją na fk, to po prostu działa - aktywacja jest przecież na kluczu, nie na firmie.


2018-12-12, 11:58
Wyświetl profil

Rejestracja: 2018-12-11, 14:51
Posty: 5
Post Re: jedna firma na kilku licencjach-kluczach
No właśnie nie można otworzyć firmy (nawet po zmianie licencji z klucza biura, na mój klucz) - program domaga się aktywacji danych tej firmy przez Sage i wpisania kodu aktywacji, który oni prześlą...
Mnie też to dziwi, bo (jak mniemam) ta cała zabawa w licencję na kluczu w FK (bez limitu firm) miała właśnie na celu możliwość tworzenia i otwierania czego się chce, kiedy się chce i gdzie się chce. Skąd pomysł, żeby Sage aktywował mi jakieś firmy, skoro właśnie aktywację tę powinienem mieć na kluczu?!
Może ktoś miał podobnie??


2018-12-12, 20:22
Wyświetl profil

Rejestracja: 2016-02-29, 10:32
Posty: 125
Pomógł: 17
Post Re: jedna firma na kilku licencjach-kluczach
Nie instalowałeś czasem pod tą firmę programu od nowa w innej lokalizacji?


2018-12-13, 10:38
Wyświetl profil

Rejestracja: 2018-12-11, 14:51
Posty: 5
Post Re: jedna firma na kilku licencjach-kluczach
Ja - nie. Ale właśnie też się sam zastanawiam, czy w biurze (od którego dostałem tą bckp copy, z której odtworzyłem tę firmę) nie instalowali jej czasem na pojedynczej licencji klienckiej na 1 firmę - z aktywacją przez Sage na kod aktywacji.
Biuro twierdzi, że nie, że aktywowali ze swojego klucza na licencji dla BR (to by było logiczne).
Gdyby jednak tak nawet było (pojedyncza licencja tylko dla tej 1 firmy), to te cyrki z aktywacją danych firmy przez Sage, w momencie gdy otwieram dane firmy z klucza sprzętowego dla BR, są niezrozumiałe...
Czy jak zrobię aktywację w Sage na swojej licencji-kluczu, to biuro (lub firma) utraci swoją??


2018-12-13, 13:23
Wyświetl profil

Rejestracja: 2016-02-29, 10:32
Posty: 125
Pomógł: 17
Post Re: jedna firma na kilku licencjach-kluczach
Aktywacja z klucza nie przechodzi na firmę. Po prostu póki firma widzi klucz, ma aktywację.
Tak więc sama firma aktywowana nie jest, to normalne. Jeśli u Ciebie krzyczy, że kończy się jej termin - nie widzi twojej aktywacji na kluczu.
Wysyłka karty z tej firmy nie powinna zadziałać, bo w systemie jest info, że powinna działać z kluczem.

Czy odpalasz tą firmę z tej samej instalacji co swoje firmy? Te firmy mają połączenie z kluczem?


2018-12-13, 13:43
Wyświetl profil

Rejestracja: 2018-12-11, 14:51
Posty: 5
Post Re: jedna firma na kilku licencjach-kluczach
Odpalam na tej samej instalacji. Właśnie zauważyłem, że część 'moich' firm chodzi (tj. mam dostęp do ich bazy bez problemu), a część - nie (też zdarzenie 427 - chce aktywacji danych). Ewidentnie nie ściąga licencji z klucza, tak jak w tej firmie, którą dostałem z biura. Coś musi być nie tak na linii klucz/licencja - FK. Wyjaśnie z Sage i zobaczymy co nie gra (aktualizacja klucza?, czy coś zmieniali w licencjach? - nie kojarzę, może mi powiedzą...).


2018-12-14, 13:53
Wyświetl profil

Rejestracja: 2018-12-11, 14:51
Posty: 5
Post Re: jedna firma na kilku licencjach-kluczach
Problem był z licencją na kluczu - przy upgradzie FK do wyższej wersji nie zaktualizowaliśmy licencji na naszym kluczu sprzętowym do tej nowej wersji. Po aktualizacji klucza wszystko działa ok.
Odpalanie tej samej firmy na kilku różnych licencjach/kluczach działa więc bez problemu (jak można było oczekiwać przy kluczy sprzętowym). Przeniesienie bazy danych w kopii bezpieczeństwa działa.
Trochę mylące było wygaszanie licencji na poprzednią wersją FK nie zaraz po upgradzie, ale dopiero po jakimś czasie (choć ma to oczywiście pewne plusy).
Dzięki za naprowadzenie na właściwy trop. Temat raczej do zamknięcia.


2018-12-17, 13:02
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 8 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. KiP 2019 - jedna firma = jedna baza?

w Programy Kadrowo Płacowe

Fairy_san

5

459

2018-09-15, 12:39

perek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Łączenie 2 kartotek w jedną ?

w Programy Handlowe

pastorek23

1

721

2012-07-17, 13:39

Maciek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. WZ a Faktura z jedną pozycją

w Programy Handlowe

wushu81

5

2293

2017-02-27, 22:19

PRZEM Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Kilka zamówień - jedna faktura

w Programy Handlowe

sebastianl84

9

1817

2012-01-06, 20:56

wrob Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant