Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2019-03-20, 22:26x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
replace arg 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2008-03-10, 14:01
Posty: 526
Post replace arg
witam.
Poniższy kod nie wymienia mi 'ogonków'
wersja bez replace Arg - tylko pierwszy napotkany znak (Ą)

Kod:
String pocz = "ZaŻółĆ gęŚlĄ" //a b c d e f g h a b
//delete Arg
Buf = pocz
//Arg "e","8"
//Arg "h","7"
//Arg "a b","2 3"
//   Arg "Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ż ż Ź ź","A a C c E e L l N n O o S s Z z Z z"
//   Arg "Ą ą","A a"
replace "ą", "a"
replace "Ą", "A"
replace "ć", "c"
replace "Ć", "C"
replace "ę", "e"
replace "Ę", "E"
replace "ł", "l"
replace "Ł", "L"
replace "ń", "n"
replace "Ń", "N"
replace "ó", "o"
replace "Ó", "O"
replace "ś", "s"
replace "Ś", "S"
replace "ź", "z"
replace "Ź", "Z"
replace "ż", "z"
replace "Ż", "Z"
//Int ilosc = Replace Arg
String konc = Buf
//Usunięcie par ciągów znaków wzorca zamiany
//Delete Arg
Print "Zawartość początkowa zmiennej Buf: ", pocz, LF
Print "Zawartość końcowa zmiennej Buf: ", konc, LF
//Print "Wykonano "; ilosc; " zamiany"

_________________
zz


2019-03-13, 14:17
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 



Rejestracja: 2014-01-13, 12:36
Posty: 44
Post Re: replace arg
Kod:
int cnt = 1
while cnt != 0
   cnt = 0
   cnt = cnt + replace "ą", "a"
   cnt = cnt +  replace "Ą", "A"
   cnt = cnt +  replace "ź", "z"
   cnt = cnt +  replace "Ź", "Z"
   cnt = cnt +  replace "ż", "z"
   cnt = cnt +  replace "Ż", "Z"
   cnt = cnt +  replace "ć", "c"
   cnt = cnt +  replace "Ć", "C"
   cnt = cnt +  replace "ę", "e"
   cnt = cnt +  replace "Ę", "E"
   cnt = cnt +  replace "ł", "l"
   cnt = cnt +  replace "Ł", "L"
   cnt = cnt +  replace "ń", "n"
   cnt = cnt +  replace "Ń", "N"
   cnt = cnt +  replace "ó", "o"
   cnt = cnt +  replace "Ó", "O"
   cnt = cnt +  replace "ś", "s"
   cnt = cnt +  replace "Ś", "S"
   move to 0
wend


2019-03-18, 17:25
Wyświetl profil
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-09-05, 11:53
Posty: 124
Pomógł: 8
Post Re: replace arg
a słyszałeś o funkcji translate?


2019-03-19, 07:09
Wyświetl profil

Rejestracja: 2009-04-20, 07:37
Posty: 226
Pomógł: 2
Post Re: replace arg
Nie wiem, u mnie (u Klienta) w zasadzie od lat w Kadrach funkcjonuje coś takiego:
Kod:
   delete arg
   if a1_bBrakPol then
      arg "ę", "e"
      arg "ó", "o"
      arg "ą", "a"
      arg "ś", "s"
      arg "ł", "l"
      arg "ż", "z"
      arg "ź", "z"
      arg "ć", "c"
      arg "ń", "n"
      arg "Ę", "E"
      arg "Ó", "O"
      arg "Ą", "A"
      arg "Ś", "S"
      arg "Ł", "L"
      arg "Ż", "Z"
      arg "Ź", "Z"
      arg "Ć", "C"
      arg "Ń", "N"
   endif
....
replace arg


i nigdy nie słyszałem żeby jakiś problem był :)

pozdr
/irek


2019-03-19, 19:56
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 4 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Replace w polu Edit

w Programowanie

zz

10

1397

2010-12-15, 13:46

zz Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Definicja formuły a lista arg.

w Programy Kadrowo Płacowe

gregee123

9

4418

2009-09-01, 10:38

TS Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant