Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2019-04-20, 09:21x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2017-03-09, 13:08
Posty: 12
Pomógł: 4
Post Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Dzień dobry

Mam pewien problem. Pracuję na wielu firmach i problem raz jest, a w innych przypadkach wszystko ok.

Problem jest taki, że cały czas układ RZiS oraz bilansu jest sprzed nowelizacji z 2016.

Użycie Raporty->Własne->Aktualizacja sprawozdań otrzymuje komunikat "Sprawozdania są już zaktualizowane"

Co najlepsze w niektórych firmach przy układach mam stary z dopiskiem sprzed aktualizacji oraz aktualne(wtedy zazwyczaj układy są poprawne), a w innych firmach mam Jednostronny rachunek zysków i strat + jednostka mała i mikro a i tak RZiS i bilans są błędne.

Proszę o pomoc jak zaktualizować układy aby były poprawne bez ręcznego tworzenia układów bilansu i RZiS


2019-03-21, 16:14
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 



Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
możesz zastosować to rozwiązanie
https://centrumwiedzy.sage.com.pl/Conte ... x?id=12730
pojawią się nowe układy sprawozdań w których nie będą przypisane konta.
Nam nie udało się poprawnie przypisać kont 200 i 201 oraz 149 jest błąd w programie


2019-03-29, 12:21
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-02-01, 10:26
Posty: 29
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Jeżeli dla danej firmy masz rok, w którym układy są poprawne, spróbuj skopiować poniższe bazy danych z tego roku do roku, w którym chcesz żeby one również były.(przed skopiowaniem zrób kopię baz z roku docelowego lub zmień rozszerzenie na .old)
Bazy danych do skopiowania:
02FORMUL.DAT
04UKLADY.DAT
05BRWREL.DAT
06BILRW.DAT

Jeżeli dla danej firmy nie masz poprawnego układu niestety musisz utworzyć nowy układ i zdefiniować go od początku. Najpierw sprawdzając, czy konta 200,201 są możliwe do przypisania.


2019-04-01, 08:54
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
To rozwiązanie to chyba tylko do wersji baz nie na SQL ?
Też próbowaliśmy już tworzyć nowe układy, konta można przypisać do każdej pozycji tej z gwiazdką i bez w odpowiedniej kolejności ale tylko konta przypisane do pozycji głównych czyli sumowanych czyli bez gwiazdek nie powoduję błędu z komunikatem o braku przypisania kont


2019-04-02, 07:43
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-02-01, 10:26
Posty: 29
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Podstawową sprawą jest ustalenie, czy w danej firmie w dowolnym roku masz poprawny układ Bilansu i RZiS.
Jeśli tak to z tego roku możesz wykonać Firma/Export modelu księgowego firmy i potem zaimportować to samo w tej samej firmie w roku docelowym poprzez Firma/Import modelu księgowego firmy.

Export i import modelu księgowego pomiędzy różnymi firmami uważam za niewykonalny dla firm zakładanych dawniej przy planach kont, które zostały zmodyfikowane. Ale oczywiście można próbować tylko najlepiej na kopii bazy.

Niestety trzeba będzie ręcznie wprowadzić nowe układy i przypisania kont.

Jeżeli narzędzie Sage jak wyżej nie zadziała można pobawić się na poziomie baz jak niżej.

Może się okazać że jedyną korzyścią z przejścia na MSSQL będzie możliwość przeglądania i poprawiania danych na poziomie baz, co w Pervasivie było znacząco utrudnione.

W/w tabelom z FK w 50c odpowiadają tabele:
FK.uklady FK.konta FK.formuly FK.BilansRW FK.brwrel FK.plankont

Aby przetestować najpierw proponuję założyć nową bazę (później zwaną testową) z tej kopii, w której docelowo chce się coś poprawić.

1) Zainstalować Microsoft SQL Server Management Studio 2017 - SSMS
2) Przystosować SSMS do pracy w trybie "query". Tools/Options/Environment/Stratup/At Startup/Open Object Explorer and query window
3) Wyjść i znowu wejść do SSMS
4) Aby przeglądać zawartość tabel trzeba wybrać bazę testową (obok polecenia Execute), z niej tabelę np. FK.plankont i w polu query wykonać (Execute) poniższe zapytanie, które pozwoli przejrzeć zawartość tej tabeli:

SELECT rokId, id, analit, typ, podtyp, flagi, skrot, nazwa, syntet, typ1, wart1, typ2, wart2, typ3, wart3, typ4, wart4, typ5, wart5, generacja, kontrolaSaldaWB, kontoKK, kontrolaRozrach, rvat, listek, guid from FK.plankont

Porównaj to z firmami, z którymi nie masz problemu, odnośnie definicji kont, których nie można przypisać.


2019-04-02, 10:03
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
W programie po roku 2016 są zaimplementowane dwa sprawozdania dla uproszczenia piszę tylko bilans czyli
bilans wg.zasad przed nowelizacją
oraz
bilans
teraz doszły kolejne dwa
bilans jed. Mała
bilans jed. Mikro
i praktycznie nie mam firmy/bazy w której te dwa nowe układy działały by poprawnie, przypisywanie kont do pozycji nie przy każdym koncie działa jeśli przypiszemy konto do najniższej pozycji to możemy je ponownie przypisać tylko do jeszcze jednej a w pozycji sumującej już nie możemy, jeśli chcemy przypisać do obu pozycji to najpierw musimy do tej z gwiazdką a następnie do głównej w starych układach przypisywało się konta do niższych pozycji a pozycje sumujące miały w tym momencie te konta.
Teraz coś się pokręciło .
Na układzie zaimportowanym "gołym" z pliku z raportami tak samo, na stworzonym od podstaw jeszcze gorzej, konta można przypisać tylko do jednej pozycji i nie są sumowane w głównych pozycjach.
Albo ja popełniam jakiś banalny błąd w myśleniu albo coś jest nie tak gdybym choć w jednej firmie miał poprawnie to dało by do myślenia a tak ??


2019-04-02, 21:25
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-02-01, 10:26
Posty: 29
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Proponuję:
1) utworzyć nową firmę np. Test2019 i w niej wszystkie układy powinny być poprawne.
2) z niej zrobić export modelu księgowego firmy
3) w firmie docelowej zrobić import samych układów sprawozdań bez powiązań z kontami
4) i niestety na końcu ręcznie poprzypisywać konta do odpowiednich pozycji


2019-04-03, 08:03
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Fakt w nowej firmie układy mają poprawnie przypisane konta ale do rzeczy, import układu z nowej firmy pomógł połowicznie nadal jest dziwny problem konta są przypisane i 201-2-1 jest poprawnie widoczne przez program z poprawnie przypisanymi pozycjami a konto 201-2-2 już nie jest widziane jako przypisane do właściwych pozycji widoczna jest tylko jedna pozycja


2019-04-04, 06:57
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-02-01, 10:26
Posty: 29
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Nie rozumiem co się stało. Czy:
1) po imporcie z powiązaniami, nie widać konta 201-2-2 (co jest możliwe bo importujesz z jednej firmy - innym planie kont, do drugiej o innym planie kont, i tak sytuacja nie przejdzie),
2) po imporcie bez powiązań, nie można przypisać konta 201-2-2, bo nie ma go na liście możliwych kont do przypisania?


2019-04-04, 08:30
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Punkt 1 odpada nie brałem pod uwagę
Robiłem punkt 2 , tylko sam układ , konta z planu kont są widoczne po lewej stronie ( wszystkie) , następnie są przypisane i 201-2-1 i 201-2-2 ( są widoczne po prawej stronie) po przypisaniu w planie kont konto 201-2-2 nie ma przypisanej jednej ze stron a konto 201-2-1 ma przypisane obie. Wracam do ustawień i przypisania kont i rzeczywiście program nie zapamiętuje przypisania konta tzn. konto jest po prawej stronie jako przypisane ale to ustawienie nie pojawia się w planie kont.


2019-04-04, 09:19
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
dodatkowo wykonałem polecenie wskazane przez Ciebie w sql na tej bazie w której konto 201-2-1 jest ok a 201-2-2 jest żle i nie widzę różnicy w tabeli ??


2019-04-04, 09:24
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-02-01, 10:26
Posty: 29
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Jak byś nie napisał, to bym nie uwierzył. Na zdrowy rozum jest to niemożliwe. bo dotyczy tego samego konta o tej samej definicji w planie kont.

Trzeba sprawdzić dwie sytuacje:
1) czy problem jest po stronie konta (trzeba dodać konto nr np. 217 i zdefiniować je tak samo jak konto 201 wraz oczywiście z podkontami) i zobaczyć co się dzieje
2) czy problem jest po stronie pozycji układu (przypisać dotychczasowe konto 201 do innej pozycji bilansu) i też zobaczyć co się dzieje

Jak byś mógł to proszę skopiuj z pliku importu modelu księgowego xml wszystkie linie dotyczące konta 201-2-2 (dla dobrego układu) i tej pozycji w bilansie, która gubi konto 201-2-2.


2019-04-04, 09:28
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Nie wiem gdzie jest problem :-) bo wprowadzenie nowego nic nie wniosło jest błąd i na nowym koncie, zmiana miejsc w starym koncie nic nie wniosła jest błąd.


2019-04-04, 11:01
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-02-01, 10:26
Posty: 29
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
Ostatni pomysł na rozwiązanie problemu:
1) zrobić export modelu z docelowej firmy, w której nie działają przypisania kont
2) nanieść poprawki na plik exportu xml
3) zaimportować model w to samo miejsce

w pliku xml szukać po "poz" np. poz="1.2.2.3.1.1"

U mnie dla takich ustawień jak niżej Bilans jest OK, w sekcji "układy" pliku xml:

Wn 201-2-1
<bilansRW strona="1" ABC="2" IVX="2" poz123="3" poz4="1" poz5="1" flagi="0" opis="do 12 miesięcy" kod="-(1)" symbol="B.II.3.a).-(1)" poz="1.2.2.3.1.1"/>
Wn 201-2-2
<bilansRW strona="1" ABC="2" IVX="2" poz123="3" poz4="1" poz5="2" flagi="0" opis="powyżej 12 miesięcy" kod="-(2)" symbol="B.II.3.a).-(2)" poz="1.2.2.3.1.2"/>
Ma 201-2-1
<bilansRW strona="2" ABC="2" IVX="3" poz123="3" poz4="4" poz5="1" flagi="0" opis="do 12 miesięcy" kod="-(1)" symbol="B.III.3.d).-(1)" poz="2.2.3.3.4.1"/>
Ma 201-2-2
<bilansRW strona="2" ABC="2" IVX="3" poz123="3" poz4="4" poz5="2" flagi="0" opis="powyżej 12 miesięcy" kod="-(2)" symbol="B.III.3.d).-(2)" poz="2.2.3.3.4.2"/>

i dalej w sekcji "plan kont"

<plankont syntet="201" typ1="-1" wart1="2" typ2="0" wart2="0" typ3="0" wart3="0" typ4="0" wart4="0" typ5="0" wart5="0" nazwa="Rozrachunki należnoœci od pozostałych jednostek" typ="1" podtyp="1" flagi="24" skrot="Pozostałe jednostki" kontrolaSaldaWB="0" kontrolaRozrach="0" rvat="0">
<plankont syntet="201" typ1="-1" wart1="2" typ2="-1" wart2="1" typ3="0" wart3="0" typ4="0" wart4="0" typ5="0" wart5="0" nazwa="Należnoœci od pozostałych jednostek płatne do 12 miesięcy" typ="1" podtyp="1" flagi="24" skrot="do 12 miesięcy pozostałe" kontrolaSaldaWB="0" kontrolaRozrach="0" rvat="0">
<plankont syntet="201" typ1="-1" wart1="2" typ2="-1" wart2="1" typ3="2" wart3="0" typ4="0" wart4="0" typ5="0" wart5="0" nazwa="" typ="1" podtyp="1" flagi="0" skrot="Kontrahenci" kontrolaSaldaWB="0" kontrolaRozrach="0" rvat="0"/>
<brwrel Uklad="Bilans" rekordOK="1" MaStr="2" MaABC="2" MaIVX="3" Ma123="3" MaP4="4" MaP5="1" WnStr="1" WnABC="2" WnIVX="2" Wn123="3" WnP4="1" WnP5="1" pozWn="1.2.2.3.1.1" pozMa="2.2.3.3.4.1"/>
</plankont>
<plankont syntet="201" typ1="-1" wart1="2" typ2="-1" wart2="2" typ3="0" wart3="0" typ4="0" wart4="0" typ5="0" wart5="0" nazwa="Należnoœci od pozost. jednostek płatne powyżej 12 miesięcy" typ="1" podtyp="1" flagi="24" skrot="powyżej 12 miesięcy poz." kontrolaSaldaWB="0" kontrolaRozrach="0" rvat="0">
<plankont syntet="201" typ1="-1" wart1="2" typ2="-1" wart2="2" typ3="2" wart3="0" typ4="0" wart4="0" typ5="0" wart5="0" nazwa="" typ="1" podtyp="1" flagi="0" skrot="Kontrahenci" kontrolaSaldaWB="0" kontrolaRozrach="0" rvat="0"/>
<brwrel Uklad="Bilans" rekordOK="1" MaStr="2" MaABC="2" MaIVX="3" Ma123="3" MaP4="4" MaP5="2" WnStr="1" WnABC="2" WnIVX="2" Wn123="3" WnP4="1" WnP5="2" pozWn="1.2.2.3.1.2" pozMa="2.2.3.3.4.2"/>
</plankont>


2019-04-04, 11:43
Wyświetl profil

Rejestracja: 2017-02-01, 16:57
Posty: 14
Post Re: Sage 50c - stary układ RZiS oraz bilansu
o rety :cry:


2019-04-04, 11:48
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. FK układ bilansu i RZiS z poprzedniego roku

w Programy Księgowe

snooppy

4

1998

2008-08-13, 22:36

ro_bek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. FK 2013 układ bilansu i r/z

w Programy Księgowe

agapa

5

1208

2017-04-07, 12:09

Madzik_99 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki układ RZiS Symfonia 2.0 FK2017a

w Programy Księgowe

PawelMys

4

1266

2017-03-15, 14:27

Ania_1234 Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Układ bilansu małej jednostki w 2016 roku

w Programy Księgowe

Maciek

0

2808

2016-03-19, 13:18

Maciek Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant