Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2019-04-20, 09:21x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Automatyczny import cykliczny 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2019-03-31, 01:59
Posty: 6
Post Automatyczny import cykliczny
Dzień dobry!

Co robię
Pracuje nad integracją Symfonii Handel 2.0 z innym systemem.

Jak to robię
1. Wystawiam z systemu X WZki w formacie Format 3.0. (są poprawne, da się je zaimportować z menu, Firma -> Import Danych)
2. Po utworzeniu nowej wzki, na serwerze uruchamiam komendę
Kod:
C:\Sage\Symfonia\amhm.exe -dir C:\Sage\Symfonia\demo_hm -firma Demo_HM -user Admin -raport "Importer"


Z czym potrzebuje pomocy
Mam problem z wykonaniem poniższego raportu:

Kod:
IORec ior
ior.SetField("typImportu","1")
ior.SetField("sterownik","ie.dll")
ior.SetField("nazwa","FORMAT 3.0")
ior.SetField("plikDanych","C:\\Users\\User\\Desktop\\wz.txt")
ior.SetField("plikSzablonu",(Katalog()+"Szablon\\hmin.AMS"))
Importuj(ior)


Uruchamiając go ręcznie, import się udaje, ale muszę jeszcze wykonać "ręczne" kroki np. kliknąć "dokumenty magazynowe" tutaj:

Obrazek

Jak powiedzieć raportowi, kliknij w "dokumenty magazynowe"? (lub ustawić ten wybór jako domyślny?)

Wydaje mi się, że raport "wisi" na tym pytaniu, dlatego odpalony z wiersza poleceń kończy się ubiciem aplikacji - windowsowe - "program przestał działać".

Proszę o pomoc!


2019-03-31, 02:12
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 



Rejestracja: 2019-03-31, 01:59
Posty: 6
Post Re: Automatyczny import cykliczny
Znalazłem ten komunikat w szablonie importu. Zrobiłem kopię hmin.AMS i w niej sobie ustawiłem
Kod:
#RodzajDokumentu "MG"

Raport odpalony z konsoli nadal się wywala - wydaje mi się, że tym razem to przez komunikat "Nadawcą danych jest właśnie otwarta firma...", pomóżcie proszę - co zrobić, żeby ten komunikat nie wyskakiwał?


2019-03-31, 16:43
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-03-31, 01:59
Posty: 6
Post Re: Automatyczny import cykliczny
Po zmianie id w sekcji INFO, nie wyskakuje już komunikat związany z nadawcą danych.

Aktualnie mam taki raport:
Kod:
Breakmode(0)
NoOutput()
IORec ior
ior.SetField("sterownik","ie.dll")
ior.SetField("nazwa","FORMAT 3.0")
ior.SetField("plikDanych","C:\\Users\\User\\Desktop\\1.txt")
ior.SetField("plikSzablonu",(Katalog()+"Szablon\\zamowienia.AMS"))
Importuj(ior)
End


Jak wykonam raport, dokument wpada do bufora od razu, bez żadnych potykaczy (jupi!) - jeśli natomaist próbuję go wykonać w ten sposób:
Kod:
C:\Sage\Symfonia\amhm.exe -dir C:\Sage\Symfonia\demo_hm -firma Demo_HM -user Admin -raport NazwaRaportu

Dostaję error "Aplikacja przestała działać". Teraz już zupełnie skończyły mi się pomysły - co robię źle?


2019-03-31, 17:29
Wyświetl profil

Rejestracja: 2010-11-25, 09:46
Posty: 181
Pomógł: 1
Post Re: Automatyczny import cykliczny
Powiem ci dobrą radę, ogólnie jesteś na etapie którym byłem kilka lat temu.. jeśli nie podepniesz się bezpośrednio do bazy danych to twoje importy się posypią i strata twojego czasu. Może być w pewnym momencie że twój php będzie mielił w tysiącach produktów zaimportowanych w txt i otrzymasz max user connections, ponieważ jeden import się nie skończy a kolejne będziesz chciał już wykonać.


2019-04-02, 15:32
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-03-31, 01:59
Posty: 6
Post Re: Automatyczny import cykliczny
Dzięki za zainteresowanie tematem.

Integracja przez bazę danych to antywzorzec, i nie chcę go powielać.
Od tego mam format wymiany danych, żeby Sage go utrzymywał, nie chcę śledzić zmian w tabelach z wersji na wersję.

Aplikacja zwraca poprawne exit statusu, więc wiem czy poprzedni raport się wykonał czy nie. Retencje mam na kolejce, a o nieudanym wczytaniu raportu powie mi monitoring.
Chcę wyeliminować tylko ostani krok - automatyzacje importu.

Czy ktoś umie pomóc mi z problemem wywalania się aplikacji podczas odpalania raportu importu?


2019-04-03, 09:18
Wyświetl profil

Rejestracja: 2010-11-25, 09:46
Posty: 181
Pomógł: 1
Post Re: Automatyczny import cykliczny
Wykonywałem importy poprzez txt, na max_execution_time(0), zwykły hosting tego nie pociągnie jeśli mówimy powyżej 2000 produktów,
w tym momencie tylko czytam produkt bezpośrednio z bazy danych nie koliduje ani nie obciążam dwóch stron(serwerów), mogę robić nawet tak że importuje tylko ten produkt który został zmieniony.

Myślę że struktura bazy danych na tyle się nie powinna zmienić pola typu tw['nazwa'], sm['ilosc'], sm[idtw'] bo to jest naturalna struktura danych którą wymuszają relacje :-)


2019-04-03, 10:11
Wyświetl profil

Rejestracja: 2019-03-31, 01:59
Posty: 6
Post Re: Automatyczny import cykliczny
W moim przypadku nie czytam z symfonii, tylko chce przesłać do niej Wzki.
Po to mam kolejkę, żeby systemy nie wykonywały pracy zależnie od siebie - nie ma więc "obciążania obu serwerów". Nie mam też żadnego hostingu.
Ponieważ Ty mówisz o odczytach a ja o zapisach - mamy różne sytuacje.

Nawet jeśli struktura bazy jest stabilna, to wciąż, nie namówisz mnie na integrację przez bazę ;)


2019-04-03, 21:20
Wyświetl profil

Rejestracja: 2010-11-25, 09:46
Posty: 181
Pomógł: 1
Post Re: Automatyczny import cykliczny
Do WZ to jak najbardziej integracja z bazą nie jest potrzebna, ale pewnie dodajesz do serwisu kody symfonii :-), najgorzej jak ktoś zmieni kod w symfoni i zaimportujesz wztkę :-)


2019-04-04, 10:02
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 8 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Automatyczny import

w Programowanie

makaron

11

2501

2017-09-22, 10:07

kat Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki automatyczny import, komunikat uzgadnianie danych

w Programowanie

supersebek

6

1220

2014-01-09, 13:51

supersebek Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. automatyczny import zamowien obcych do symfonii handel - jak

w Techniczne

bugs10

1

1074

2009-09-08, 11:31

barnie Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant