Posty bez odpowiedzi |oraz Aktywne tematy Dzisiaj jest 2021-05-07, 18:36x



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Mikrokernel Database Engine 
Autor Wiadomość

Rejestracja: 2008-10-08, 16:07
Posty: 34
Post Mikrokernel Database Engine
Posiadam Symfonie Handel zainstalowaną na komputerze "serwer", dodatkowo są 4 końcówki, Baza danych to standardowa dołączona do Symfonii Mikrokernel Database Engine,
Od około miesiąca strasznie się zamula praca w Symfoni, tzn gdy pracuje jedna osoba jest OK ale gdy drugie stanowisko zacznie wystawiać jakiś dokument to zamulają się obydwa i na reakcję klinięcia trzeba czekać bardzo długo. Dla przetestowania przełączyłem się na dwóch omputerach na bazę DEMO_HM i działały bez problemu. Przywrócenie mojej bazy zwnów zamuliło program.

Przypuszczam że ten Engine nie daje rady ponieważ baza jest od 2007 roku.

Czy mam rację, proszę o opinię gdyż nie chciałbym wydawać niepotrzebnie pieniędzy na Pervasive gdy nie rozwiąże to problemu.

Dzieki, pozdrawiam


2009-01-28, 14:26
Wyświetl profil
Autor Wiadomość
 


Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3670
Pomógł: 401
Post 
Mślę, że możesz mieć rację.
Proponuję pobrać wersję Trial Pervasiva, jak nie jesteś pewny czy pomoże.

Zanim jednak zaczniesz przygodę z Pervasivem poczytaj o nim trochę.
Najporściej użyj na tym forum opcji SZUKAJ.

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2009-01-28, 15:20
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-10-08, 16:07
Posty: 34
Post 
Pervasive SQL v.10 Workgroup Edition - 5 licencji zakupilem.

Zainstalowalem na serwerze oraz wszytkich końcówkach, następnie od nowa wgrałem Symfonie wybierając podczas instalacji Opcję Specjalna przy użyciu Pervasive, jednak jak otworzę monitor bazy na serwerze to widze podłączonych userów pod mikrokernel a zadnego pod SQL, czy muszę jakoś zrobić przetworzenie (przejście) na pervasive? Czy powinno to automatycznie przekonwetrotwać ??


2009-03-10, 15:00
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2007-11-16, 15:08
Posty: 3670
Pomógł: 401
Post 
To, że widzisz użytkowników w menu Mikrokernel to właśnie oznacza, że korzystają z Pervasiva.

Obrazek

_________________
Skontaktuj się z Ekspertem | Zamów dodatek

tel. 22 7 538 538
ekspert@mojaSymfonia.pl
http://www.mojaSymfonia.pl


2009-03-10, 15:16
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-10-08, 16:07
Posty: 34
Post 
hmm, czyli rozumie ze wszystko przeinstalowałem poprawnie, z bazą nic nie robiłem po prostu została bez żadnego eksportu/importu, konwersji itd.

Mam identycznie jak u Ciebie więc wnioskuję, że Pervasive działa, lecz czemu nadal się muli program.
Jest jeden komputer serwer (Procesor Quad, 4GB ram, itd) więc parametry bardzo dobre, na nim zainstalowany Windows XP Professional.
Na tym komputerku są zainstalowane dwie Symfonie ponieważ są dwie firmy tzn:

Symfonia 2007 - Firma TOMASZ
Symfonia 2009 - Firma EWA

Posiadam 4 końcówki na których również zainstlowałem Pervasive oraz obydwie wersje symfonii dla każdej z firm tylko w wersji Stacja robocza.

Podczas pracy jednego komputera działa OK, podczas podłączenia drugiego symfonia się przycina, tzn zawieszają się okna Symfonii na 5-10sekund, zaraz działa znów i ponownie.

Ale to w przypadku gdy pracują na tej samej firmie (bazie) dwie lub więcej osób.

Gdzie może leżeć przyczyna? Dodam że katalog firmy Tomasz zajmuje 86MB natomiast Ewa 160MB, to chyba nie za dużo, ponadto na Pervasive nie powinno już sie tak dziać.

Proszę o pomoc


2009-03-10, 22:34
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2008-07-03, 15:02
Posty: 627
Pomógł: 38
Post 
A na końcówkach masz skonfigurowanego Pervasive żeby uruchamiał "remote microkernel" ?
I czy na końcówkach masz zainstalowane jako stacje robocze czy pełne wersje?

Jeżeli masz zainstalowane pełne wersje to odpalasz na każdej stacji Pervasiva i wtedy na serwerze tego nie widać, natomiast jak uruchamiasz jako stacje roboczą to wtedy odpalasz Pervasive na serwerze i widzisz w monitorze użytkowników.


2009-03-11, 07:54
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-10-08, 16:07
Posty: 34
Post 
W sumie po uruchomieniu płytki z Pervasive od razu uruchamia się instalacja i jedyna opcja do wyboru to

1. Run as Aplication
2. Run as service

Na serwerze jak i końcówkach zainstalowałem opcję 1.

Ale tak jak mówię, nie ma wyboru Pervasive Client / server, tylko Instal Pervasive Workgroup.


A na serwerze widzę każdego Klienta jak sie zaloguje więc chyba są zainstlowane jako końcówki.


2009-03-11, 15:54
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
Instalke Clienta to sobie sciagnij oddzielnie z pervasive.com (patches/updates) itp i jego zainstaluj na koncówkach


2009-03-11, 17:12
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-10-08, 16:07
Posty: 34
Post 
Czyli to co zrobiłem to jest niepoprawnie tak??

Na serwerze w Monitorze Pervasive wyswietla mi w MikroKernel -> ActiveUsers aktualnie pracujących użytkowników, więc może pervasive jest zainstalowany poprawnie ??

Czy jednak odinstalowac z końcówek tego pervasive workgroup którego wgrywałem równiez na serwerze i tak jak piszesz ściągnąć clienta ze strony pervasive ??


2009-03-11, 19:02
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-04-18, 18:52
Posty: 5168
Pomógł: 59
Post 
Tzn jesli zainstalujesz klienta na koncowkach(wywaliwszy wkg) to w latwy sposob bez ustawien typu dafault gateway itp uzyskasz pewnosc ze serwerem pervasive jest serwer


2009-03-11, 20:53
Wyświetl profil
Ekspert
Ekspert

Rejestracja: 2008-07-03, 15:02
Posty: 627
Pomógł: 38
Post 
Uruchom PCC i zobacz konfigurację


2009-03-12, 07:53
Wyświetl profil

Rejestracja: 2008-10-08, 16:07
Posty: 34
Post 
Jak powinna wyglądać poprawna konfiguracja w PCC ?
Na co warto zwrócić uwagę i jak/gdzie ustawić, nigdy nie miałem doświadczenia z Pervasivem.


2009-03-12, 22:18
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 12 ] 
   Podobne tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Pervasive v. 10 - use cache engine

w Techniczne

albatros

1

1354

2011-02-07, 12:38

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. pervasiv workgroup engine na kliencie i na serwerze

w Techniczne

bugs10

1

1263

2009-08-19, 23:55

wrob Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. 116 - Baza danych jest otwarta przez inny engine

w Techniczne

goldengate

3

838

2010-01-12, 22:51

krzysiek Wyświetl najnowszy post



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Support forum phpbb by phpBB Assistant